Alcatel-Lucent планира да съкрати 10 000 души

Шефът на Alcatel-Lucent Мишел Комб иска да види една по-фокусирана и печеливша компания под свое ръководство

Шефът на Alcatel-Lucent Мишел Комб иска да види една по-фокусирана и печеливша компания под свое ръководство

Производителят на телекомуникацонно оборудване Alcatel-Lucent планира да съкрати 10 000 души с цел да намали разходите с 1 милиард евро към 2015 г., съобщи Фигаро.

Компанията, която в момента разполага със 72 000 служители, ще закрие 15 000 работни места, но същевременно ще създаде 5000 нови. Около 900 души ще бъдат съкратени във Франция заедно със затваряне на офиси в Рен и Тулуза и продажба на два завода в страната.

Съкращенията ще засегнат всички региони, в които оперира Alcatel-Lucent. 4100 служители ще бъдат освободени в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), 3800 в Азия и 2100 в двете Америки.

Драстичното намаляване на персонала с около 15% е част от плана на новия CEO Мишел Комб, който встъпи в длъжност през април тази година, да фокусира компанията върху по-малък брой продукти и да я направи печеливша.

В последните пет тримесечия Alcatel-Lucent отчита загуби под натиск от конкурентите й на глобалния пазар в лицето на Ericsson, Huawei и Nokia. За миналата година чистата загуба на компанията достигна 1,2 милиарда евро – най-голямата от 2008 г. насам.

Комб, преди това шеф на европейския бизнес на Vodafone, е третият поред CEO, който се опитва да спаси Alcatel-Lucent. Компанията е в серия от съкращения, като последното е от есента на 2012 г., когато ръководството реши да освободи 5000 служители.

Коментари по темата: „Alcatel-Lucent планира да съкрати 10 000 души”

добавете коментар...

  1. До Георги

    Учи бе момче, пък и малко математика ще ти дойде добре. За една фирма това е един от най-големите разходи.

  2. Георги

    Интересно ми е защо всички съкращават хора и си мислят че ще се оправят – напротив – ще я закъсат още повече. Как някакви си 10 000 дущи със заплатите си докарват милиард загуби. От къде ги намират тез меринджеи и какви платени университети са завършили не ми е ясно.

  3. вдсл

    CEOто може да започне от своята заплата, като я изравни с тази на средния служител. Същото се отнася за всичките топ “мениджъри”, едва тогава съкращението на редовия персонал би имало смисъл.

Коментар