IKEA започва бизнес със соларни системи за дома

IKEA яхва зелената вълна с оферта за домашни соларни системи

IKEA яхва зелената вълна с оферта за домашни соларни системи

Търговецът на мебели IKEA започва бизнес със соларни системи за домашни инсталации. Продажбите на панели, произведени от Hanergy в Китай, стартираха в началото на октомври в магазина на IKEA в Саутхемптън.

Системите ще позволяват на бъдещите собственици на жилища да си осигурят възобновяема енергия, съобщи GreenTech.bg. Комплектът включва всичко необходимо за инсталиране и поддръжка на соларна фотоволтаична система, което значи, че за хората ще е лесно да започнат да използват слънчевото електричество.

Сумата, която ще плати всеки купувач, включва консултация в магазина, проектиране, монтаж на масива, поддържане и предоставяне на услуги на енергиен мониторинг, за да се гарантира дълголетие на системата.

Предвид постоянния спад на цените на соларните системи, този вид решения вече са близо до етапа, когато мнозина потребители лесно могат да си ги позволят, а IKEA не пропуска възможността да предложи на своите клиенти начин да направят домовете си по-енергийно ефективни.

Главният шеф по устойчивостта в компанията – Стив Хауърд смята, че покупката на подобна система може да се изплати чрез икономии на енергия само за седем години.

По-късно тази година IKEA ще започне продажби на ВЕИ системи в още градове на Обединеното кралство. Компанията планира също да разшири соларната си „оферта” и в други страни.

Коментари по темата: „IKEA започва бизнес със соларни системи за дома”

добавете коментар...

  1. PV фен

    @Иван Това са пълни глупости г-н Иван , вредят мръсните централи ,а не екологичните слънчеви и вятърни. При тях няма мръсен въздух , няма отделяне на вредни вещества. Има независимост, няма лоши страни. Престанете с тази ДОЛНА и МРЪСНА пропаганда срещу екологичните енергийни източници.

  2. Евродизайн Енерджи ООД

    Всеки може да бъде енергонезависим – от караваната, през хижата в планината та до семейната къща. Цените са според консумацията – колкото повече – толкова повече.

  3. Наблюдател

    Проблемът на соларните системи не е в КПД, а принципен – дават енергия тогава, когато е най-малко необходима.

    Акумулирането на енергията, при днешната продължителност на живота на акумулиращите системи, е икономически безсмислено.

  4. Валери

    Може да се повиши в пъти КПД, но панелите трябва да са по<<<нанотехнология, многослойни и многокомпонентни т.е., да преобразуват не само слънчевите лъчи, но УВ и други видове лъчения за единица слой и площ. Панелите могат да се правят освен плоски, и сферични, кубични, триъгълни и т.н. Би трябвало да се правят сериино по поръчка на клиента, като размер, форма и начин на монтаж. С една дума шивачи…….????(: Що стана с фотоволтаичната фасадна боя, и изолацията, която служи, и за съхранение на енергията от нея? В момента може да се направят многокомпонентни вакуум "тухли" , които могат да заменят поставяната в момента изолация, а като ефективност, ще я превъзхождат в пъти, а като цена не би следвало да са по скъпи от сегашните. Само, че технологията, ще е друга. Пясък+? Във вакуума на "тухлите" може да се постави нано"устройство"??? за съхранение на енергията добита от панелите или боята, а защо не, и от електрическата мрежа през нощта. Лего,,стандарти и всичко ще е ОК ???!!!??? се. Няма довършителни работи, или ако има те са минимални, и само между трегерите, колоните, щурчетата, които имат форма? и "зидарията"???…… Точността, ще е в милиметър и мм…. Е, по натам сигурно няма да има и жици, ама дотогава………

  5. Иван

    Хабят ценни ресурси за производството на НЕефективни соларни системи.

  6. Иван

    Защо не кажат че КПД-то е толкова много ниско от 14 до 27% от светлината се преобразува в електричество. Всеки да си направи сметката колко било изгодно и ефективно.

    Сегашните соларни системи всъщност ВРЕДЯТ на околната среда хабят ценни ресурси и не могат да се рециклират на 100%.

    Ще има смисъл да се ползват соларни панели когато им направят КПД-то да е 60 – 80%.

Коментар