Начини за достъп до PC-то от разстояние

Защо бихте плащали за нещо, което Remote Desktop ви дава безплатно? Има няколко възможни причини.
Първо, Microsoft определя опцията Remote Desktop като бизнес характеристика на операционната система. Ето защо софтуерният гигант не я слага във версиите на Windows, които е най-вероятно да изберете за домашен или за малък офис компютър. Така например, опцията не съществува във версиите Windows XP Home, Vista Home Basic и дори във Vista Home Premium.
Но дори и да имате версия на Windows с Remote Desktop, то поне една причина, за да преосмислите дали да не ползвате услуги за дистанционен достъп, е, че тези услуги по принцип са
по-лесни за конфигурация,
когато става дума да накарате дистанционната ви връзка да работи през firewall-а на широколентов рутер.
Софтуерът за защитна стена автоматично попречва на всеки непоискан идващ трафик, така че ако искате вашата Remote Desktop връзка да премине, то трябва да създадете правило за порт, приемащ трафика от отдалечената система. За да може това правило на firewall-а винаги да посочва правилната система, трябва да установите статичен IP адрес. А ако наложеният ви от вашия интернет доставчик IP адрес се сменя периодично, както е обикновено, ще трябва да установите Dynamic DNS, така че да имате последователен начин за достъп до вашата система.
Когато използвате Remote Desktop в корпоративна среда, firewall и проблемите с адреса могат да бъдат разрешени по различни начини, включително установяване на специален входящ сървър или чрез използване на VPN (Virtual Private Network). Тези методи обаче често не са подходящи и са много скъпи за домашните потребители и за малките бизнеси. За тях подходящи са
базираните на абонамент услуги за дистанционен достъп,
които заобикалят проблемите, свързани с връзката. За целта се използва малка по размер софтуерна програма, която се инсталира на системата, до която искате да имате достъп от разстояние.
Програмата установява връзка с вход, поддържан от доставчика на услугата за дистанционен достъп, така че системата, на която работи, винаги ще бъде достъпна, дори ако нейният IP адрес или адресът на цялата ви мрежа бъдат променени.
Освен това, тъй като програмата е в постоянен контакт със сървъра, вашият опит за дистанционна връзка няма да бъде нежелан трафик, което означава, че ще работи, без да е нужна сложна firewall конфигурация – прилича много на софтуера за мигновени комуникации (IM). Ако вашият дистанционен компютър използва firewall софтуер, ще ви се наложи, разбира се, да позволите изходящата комуникация на програмата.
Съществуват няколко добри услуги за дистанционен достъп. GoToMyPC на Citrix е може би най-старата и най-добре познатата, както и най-скъпата. Други популярни услуги са PCNow на WebEx и LogMeIn. Всяка от тези дистанционни услуги предоставя почти еднакъв пакет от базови дистанционни опции, като отдалечен контрол, принтиране и трансфер на файлове и всички те ви позволяват да контролирате системата чрез използване на браузър. И трите услуги предлагат безплатен 30-дневен пробен период.
Какво ще ви струва
удобството да имате дистанционен достъп до вашата система? Цената на достъп за един месец до един персонален компютър на PCNow и на LogMeIn е $12.95, а на GoToMyPC е $19.95. Това не е малко, но ако направите годишен, а не месечен абонамент, ще получите сериозна отстъпка.
Услугите за дистанционен достъп предлагат отстъпка и когато се абонирате за контрол на няколко PC-та, дори и само за две. Когато използвате абонамент за дистанционен достъп до няколко машини, не е нужно системите да се намират на едно и също място. Това може да ви е полезно, когато имате нужда от редовен достъп до система, която не е ваша, като например такава на приятел или роднина, на когото предоставяте техническа поддръжка. 

по темата: „Начини за достъп до PC-то от разстояние”

добавете коментар...

  1. kpp

    ne vsi4ki sme prosti oba4e

  2. kpp

    Аре пак под PC трябва да се разбира Windows. И вие промивате мозъците на простото население!

Коментар