Гъвкавото работно време среща подкрепа от бизнеса

Гъвкавата работа намалява разходите на бизнеса за пътуване и поддръжка на офиси

Гъвкавата работа намалява разходите на бизнеса за пътуване и поддръжка на офиси и дава желания баланс на служителите

Работата извън офиса постепенно намира подкрепа сред мениджърите на малки и средни фирми, сочи съвместно проучване на технологичната компания Citrix и британската YouGov.

Изследването е проведено сред 200 мениджъри от SMB сегмента, 63% от които вярват, че служителите им ще останат продуктивни, работейки извън офиса. Нещо повече, 28% от анкетираните са на мнение, че гъвкавото работно време играе важна роля за подобряване на баланса между работа и личен живот и намалява вероятността служителите да изпуснат важни срокове за изпълнение на задачите.

Като цяло, една четвърт от мениджърите признават, че сега изпитват по-голям натиск да въведат мобилни и гъвкави практики за работа, отколкото преди пет години. Това се обяснява с желанието от страна на служителите за гъвкава работа и нуждата от намаляване на бюджетите за пътуване.

Докато някои мениджъри все още не са склонни да гласуват доверие на служителите си да работят извън офиса, 21% застъпват мнението, че гъвкавата работа спомага за непрекъснатост на бизнес дейностите.

По-ранно проучване на доставчика на видеоконферентни услуги UCi2i установи, че компаниите губят средногодишно по 24 допълнителни работи дни, като не позволяват на служителите да работят извън офиса. Доказано е, че работещите от дома се трудят с 5 часа повече на седмица, отколкото техните колеги в офиса.

Запитани защо работата вкъщи е толкова успешна, анкетираните посочват като фактори спокойствието и тишината (26%), спестяването на време за пътуване до офиса (18%) и идеалния баланс между работа и личен живот (13%).

Нарастващото възприемане на гъвкавата работа от мениджърите означава, че те вече осъзнават бизнес ползите от този подход, наред с това, че отговарят на нуждите на служителите за баланс между работа и личен живот, коментира Андрю Милард, директор маркетинг в SaaS подразделението на Citrix.

В ерата BYOD (ползване на личните устройства за работа) служителите могат да работят у дома толкова ефективно, колкото в офиса, благодарение на технологиите за виртуализация. Гъвкавата работа в крайна сметка намалява разходите на бизнеса за пътуване и поддръжка на офиси.

Коментар