NSA следила милиони италианци, властта знаела

Милиони италианци са били следени от NSA в рамките на програмата PRISM

Милиони италианци са били следени от NSA в рамките на PRISM

Италия беше спомената мимоходом около скандала със следенето в интернет от страна на Американската агенция за национална сигурност (NSA). Нови разкрития обаче повдигат мащаба на явлението.

Публикация в Кориере дела Сера се позовава на доклад на COPASIR, изготвен по искане на парламентарна комисия. Оказва се, че милиони италианци са били следени от NSA в рамките на програмата PRISM.

Нещо повече, италианското правителство и спецслужбите са знаели за съществуването на шпионската мрежа, която функционира от години. Парламентарна делегация от Италия е посетила САЩ, където се е срещнала с шефа на ФБР и с конгресмени, за да изрази тревога от разрастването на обхвата на PRISM.

Същевременно, представител на италианското разузнаване посочва, че никога не са имали доказателства за следене на публични фигури. Всички разследвания на такава вероятност са завършили с отрицателен резултат.

Въпреки това, при положение, че правителството на Италия е знаело за програмите за следене, реакциите на министър-председателя на страната и външния министър преди няколко месеца са напълно фалшиви – те изглеждаха сякаш учудени от разкритията на Едуард Сноудън.

Основната грижа на американските разузнавателни експерти е била да се съобразят със законите за защита на данните в САЩ и да гарантират националната сигурност. „Дали това противоречи на законите на други страни не е от значение за тях, но трябва да бъде за нас”, коментират от италианското разузнаване.

Коментар