Наночастици ще откриват и унищожават микрометастази

Наночастиците могат да помогнат за откриване и унищожамане на микрометастазите, които са неподатливи на традиционните методи за лечение

Наночастици могат да помогнат за откриване и унищожаване на микрометастазите, които са неподатливи на традиционните методи за лечение

Изследователски екип от САЩ получи финансиране за разработка на нов тип наночастици, способни да търсят и унищожават микрометастази – ракови образувания, които са твърде малки, за да бъдат открити чрез конвенционалните методи.

Учените от „Case Western Reserve University” ще имат на разположение $1,7 милиона, за да изследват агресивни форми на рак, които не се поддават на химиотерапия и продължават да произвеждат тумори дори след прилагане на лечение.

Метастазите са водещата причина за смърт при раковите заболявания. Терминът се използва за означаване на рак, който се е разпространил до всички основни органи. Болните клетки се разпространяват чрез скрит растеж и движение на микрометастази, чиято структура е толкова малка, че обикновено не може да бъде открита.

Екипът от CWRU сега изследва лиганди – серия от молекулни покрития, приложени към нано-вериги, които позволяват на последните да достигнат раковите клетки в организма. След като бъдат открити, микрометастазите могат да се елиминират поотделно.

Коментар