Стивън Елоп би заложил на Office вместо на Windows

Стивън Елоп е един от петимата кандидати за нов CEO на Microsoft

Стивън Елоп е един от петимата кандидати за нов главен изпълнителен директор на Microsoft

Стивън Елоп, един от петимата кандидати за нов CEO на Microsoft, ще преустрои бизнеса на компанията в полза на офис приложенията, ако бъде избран за шеф от борда на директорите.

Бившият изпълнителен директор на Nokia би поставил акцент върху разработката на Office пакета за всевъзможни мобилни устройства под управление на iOS, Android и дружи платформи, твърди Блумбърг, позовавайки се на източници, запознати със стратегията на Елоп. Досега Microsoft използваше офис софтуера преди всичко за прокарване на своите десктоп и мобилни операционни системи Windows.

Опитът на Стивън Елоп ще му помогне да преустрои начина на работа софтуерния гигант. В периода 2008-2010 година, като ръководител на подразделението  Microsoft Business Division, Елоп отговаряше за продуктите от пакета Office и други бизнес приложения. Освен това мениджърът извърши радикална промяна в бизнеса на Nokia, като пренасочи компанията от платформа Symbian към абсолютно новата за нея Windows Phone, т.е. Елоп има кураж да прави драстични реформи.

След като Microsoft сключи сделка с Nokia за изкупуване на телефонния й бизнес, Стивън Елоп се завърна в Редмънт, за да оглави ново подразделение за устройства, вкл. таблети Surface и геймърски конзоли Xbox. Въпреки че в момента ръководи хардуерен бизнес, Елоп няма да налага в бъдеще Windows устройства, а ще заложи на приложения като Word, Excel и PowerPoint, твърдят запознати с неговите планове.

Прокрадват се също така информации, че Стивън Елоп, като евентуален CEO, ще се освободи от някои подразделения в структурата на Microsoft, които не се вписват в новата й стратегия. На първо място това би засегнало търсачката Bing и конзолите Xbox.

Microsoft се опитва да създава твърде много продукти, които не носят очевидни ползи за нейния бизнес, коментира анализаторът Рик Шерлънд от Nomura Securities. Той прогнозира, че главен изпълнителен директор на Microsoft ще стане шефът на Ford – Алан Мълали.

Очаква се бордът на директорите на компанията да обяви наследника на подалия оставка Стив Балмър до края на настоящата година.

Коментар