ЕС може да декриминализира споделянето на файлове

Споделянето на файлове е една от точките, включени в списъка за промени, но цялостната реформа е много по-широка

Споделянето на файлове е една от точките, включени в списъка за промени, но цялостната реформа е много по-широка

Европейският съюз замисля нови правила в системата за авторско право, от които биха могли да се възползват гражданите и бизнесът. Една от най-важните точки на новия план е декриминализацията на споделянето на файлове за лична употреба.

Какво означава това? Граждани на страни членки на Европейския съюз биха могли евентуално да теглят законно материали с авторски права, при условие, че това се прави за домашна употреба, а не с цел печалба. Подобни правила вече са приети в няколко страни на Европа, но сега има шансове те да обхванат целия Съюз.

„Хората в ЕС са все по-загрижени, че системата на авторското право вече не е за тях и, че много аспекти на авторското право, което се прилага в момента, се управляват и тълкуват от съдилищата в държавите-членки на ЕС незадоволително или неуместно”, гласи писмо до председателя на Европейската комисия.

Членовете на Европейския парламент са решени да предприемат мерки. За вторник е насрочено съвещание, което ще подчертае липсата на напредък по този въпрос и необходимостта от промяна.

„Infosoc създаде кошмарно лицензиране, което никой не може да разбере. Тези, които ползват културата – диджеи, библиотеки, училища, споделящи файлове – живеят в постоянно състояние на неувереност. Наистина е много трудно да се разбере какви права и свободи имат хората, които ползват културата. Какво е позволено и какво не е? Кога някой е в риск да бъде съден? Законът наистина трябва да направи това по-ясно”, заяви Амелиа Андерсдотър, член на Европейския парламент, в интервю за TorrentFreak.com.

Разбира се, за споделянето на файлове е само една от точките, включени в списъка за промени. Цялостната реформа е много по-широка.

Коментари по темата: „ЕС може да декриминализира споделянето на файлове”

добавете коментар...

  1. sda

    ми…. ще легализират това, което си правим от близо 20 години…

Коментар