Висшисти масово работят на позиции за среднисти

Близо 30 на сто от всички работещи в България са свръхквалифицирани за длъжността, която заемат, сочат данни на БСК

Близо 30 на сто от всички работещи в България са свръхквалифицирани за длъжността, която заемат, сочат данни на БСК

Всеки четвърти безработен младеж у нас е с висше образование, сочат данни на Българската стопанска камара (БСК). 30 процента от безработните млади хора никога не са започвали работа, почти толкова са младежите, които нито учат, нито работят.

Тревожна е и тенденцията за „оголването” на цели професионални направления в икономиката. Средноквалифицираните кадри са на изчерпване и това води до феномена на места за хора със средно-техническо образование да работят инженери. По тази причина близо 30 на сто от всички работещи в България са свръхквалифицирани за длъжността, която заемат.

Все повече са и фирмите, които сами обучават специалистите си, а не разчитат на бюрата по труда или квалификационните програми. Липсват ИТ кадри, заварчици, монтьори, асансьорни техници, трактористи, стана ясно от изнесените данни по време на дискусия за младежката безработица, организирана от Европейската комисия.

За 24 години България създаде нов феномен – потомствени безработни. Това са 40 000 млади хора между 15 и 29 години, на които и родителите са безработни. Младежи, които никога не са имали първо работно място, които имат ниско образование и никаква квалификация. Младежи, за които пазарът на труда е затворен завинаги, коментира изпълнителният председател на БСК – Божидар Данев.

По неговите думи, едно от решенията за справяне с младежката безработица е всички средства, включително и тези за субсидирана от държавата заетост, да се насочват към фирмите, а не към общините, каквато е практиката в момента. „Общините не могат да дадат качествена работа, която развива потенциала на хората, не могат да създадат технологична и организационна дисциплина, а често не осигуряват и качествени работни места”, коментира Данев.

Необходимо е да се направи цялостна реформа в образованието, която да доближи кадрите и техните компетенции до реалните изисквания на работодателите, допълни Данев. Чрез Информационната система за оценка на компетенциите MyCompetence, разработена от БСК, всеки може да провери знанията, уменията и компетенциите си и съответствието им с професионалните стандарти, разработени от бизнеса.

Като средносрочна мярка за решаване на проблема с младежката безработица Божидар Данев посочи осигуряването на работа за нискоквалифицираните.

Според него, основните проблеми пред обществото, включително и при реализацията на хората на пазара на труда, са свързани с това, че мнозина заемат неподходящи за тях позиции и не притежават знания за това.

„Караме да чистят и метат улиците хора, които не знаят какво е чистота. Караме да ни управляват хора, които не знаят какво е управление”, обобщи Данев.

Коментари по темата: „Висшисти масово работят на позиции за среднисти”

добавете коментар...

  1. Нелина

    Малко размисъл, относно темата за правописа. Адресирам го към висшистите, които пишат неграмотно: Думата- ОБРАЗОВАНИЕ СЕ ПИШЕ С “О”, когато говорим за училищно, професионално или университетско образование. ОБРАЗУВАНИЕ- е термин със съвсем различно значение; думата обикновено се изпозлва в следните примери, като: раково образувание, релефно образувание, карстово образование и т.н. Пише ви една необразована среднистка, която работи като секретарка и не парадира, че е много умна, но като гледам на какво ниво са днешните висшисти, направо ми става истински тъжно…. и се чудя кой университет да си избера, защото разбирам ,че не съм посредствен човек и знам ,че има много какво да се учи.

  2. мдамм

    Липсват, защото никой не иска да работи без пари за местните феодали.

  3. аз

    Не разбирам защо не се дискутира в обществото проблемът със заетостта или по скоро липсата на ясни норми/практики при подбора на персонала. Според мен по-голямата част този проблем е при работодателите. Факт е че се често изискванията на работодателите са направо кошмарни и от друга страна като цяло качеството на кадрите по места е под всякаква критика. От това страда конкурентостта и стандарта на живот като цяло.

  4. китодар

    смисъл шокиран съм!

  5. lu sifir

    Време за глобална война… Човек по добре да загине достойно в битка, отколкото да живее мизерно и то с вишсо образувание. Затова не е винаги е лошо войната. Лошото е да се помири с мизерното положение. И без това прекрасната ни планета е препълнен с примати които масово замърсяват околната среда изтощават земните ресурси.

Коментар