Над 200 хиляди банкови инфекции за тримесечие

В периода юли-септември са засечени над 200 000 банкови инфекции с троянци

В периода юли-септември са засечени над 200 000 банкови инфекции с троянци

Броят на банковите инфекции с програми от типа троянци е нараснал значително през третото тримесечие на годината, сочи доклад на компанията за сигурност Trend Micro.

В периода юли-септември са засечени над 200 000 банкови инфекции, в сравнение със 132 000 през третото тримесечие на 2012 г. Вариантите на ZeuS са най-популярният малуер, разпространяван чрез спам, а най-атакуваните държави са САЩ (23%), Бразилия (16%), Япония (12%), Индия (6%) и Австралия (3%).

Като цяло, най-често срещаният малуер в разглеждания период е бил Worm_Downad.ad. Добрата новина е, че броят на заразите е намалял от 509 000 до 345 000. Що се отнася до фишинга, Trend Micro наблюдава ръст, който се обяснява с фишинг сайтовете на тема Apple. Пикът е бил през май, подхранван от слуховете за излизане на iOS7.

При мобилния малуер, броят на рисковите приложения за Android е достигнал 1 милион. 55% от Android заплахите, открити през тримесечието, са били програми за изпращане на SMS-и към премиум номера.

Адуерът (рекламен софтуер) е вторият най-често срещан тип заплаха (27%), следван от крадците на данни(22%), програмите за отдалечен контрол (12%), модулите за зареждане на зловреден код (9%) и хакерските инструменти (2%).

Макар че повечето мобилни заплахи са насочени към Android, експертите предупреждават, че  кибер престъпниците започват да разчитат все по-често на зловредни приложения, които атакуват множество операционни системи.

Коментар