Популярен вирус за Windows се добра и до macOS

Нарастващата популярност на macOS прави платформата на Apple все по-интересна за хакерите
(снимка: CC0 Public Domain)

Широкоразпространен вирус за Windows си проправи път и към епълската платформа macOS. Той краде логини и пароли от браузъра и прави редовно екранни снимки от компютъра на жертвата.

Модификация на опасния троянец XLoader за Mac компютри е достъпна в тъмната мрежа от шест месеца. Злонамереният софтуер е засечен от компанията за сигурност Check Point. Разпространява се чрез имейли с прикачен документ от Microsoft Office.

XLoader се базира на популярния троянец Formbook за Windows. Вирусът е способен да краде потребителски имена и пароли от браузърите, да прави екранни снимки, да запомня натиснатите клавиши и да изтегля и изпълнява файлове от сървърите на атакуващите.

С нарастващата популярност на macOS, платформата на Apple става все по-интересна за хакерите, коментира Янив Балмас, ръководител на отдела за киберизследвания в Check Point, цитиран от MacRumors.

Въпреки че между злонамерения софтуер за Windows и macOS има пропаст, с времето тя постепенно се стеснява. Истината е, че злонамерените програми за macOS стават все по-големи и по-опасни, допълва Балмас.

Сървърът, на който е наличен XLoader за macOS, струва 49 долара на месец. В продължение на шест месеца потребители от 69 държави са се регистрирали в него. Повече от половината от атаките са извършени в САЩ.

Formbook продължава да бъде голяма заплаха, част от над 1000 кампании със злонамерен софтуер през последните три години. XLoader се очаква да има още по-широко приложение, предвид възможностите му за проникване на различни платформи и по-високото ниво на сложност.

Коментари по темата: „Популярен вирус за Windows се добра и до macOS”

добавете коментар...

  1. Митко

    “Разпространява чрез имейли с прикачен документ от Microsoft Office.” – кой супер компетентен тип го е написал това изречение ?

Коментар