Анализатори: РС ерата приключва през 2014

Таблетите ставата все по-популярни, благодарение на достъпната цена и удобства от рода на мигновено включване и продължително време за работа на батерия

Таблетите ставата все по-популярни, благодарение на достъпната цена и удобства от рода на мигновено включване

Продажбите на персонални компютри и таблети ще се изравнят през 2014 година. Това означава край на ерата на персоналните компютри в традиционния им формат, сочи нов доклад на анализаторската компания Canalys.

В последните години таблетите укрепват позициите си. Потребителите избират тези устройства заради редица техни предимства, вкл. по-ниската цена. Canalys прогнозира, че доставките на таблети през 2014 година ще достигнат 285,1 млн. броя, в сравнение с 290,2 млн. броя РС.

По-рано подобна прогноза направи IDC. През май 2013 г. анализаторската компания съобщи, че продажбите на таблети ще изпреварят тези на мобилни компютри през настоящата година, а през 2015-та ще изпреварят всички типове PC взети заедно.

По данни на Canalys, през третото тримесечие делът на таблетите възлиза на 40% от РС пазара (ако в него бъдат включени таблетите), като тенденцията е да нараства и през 2014 година да достигне 49,6%.

В същото време продажбите на РС през третото тримесечие са намалели с 8,6% до 80,3 млн. броя, по данни на Gartner. През този период доставките на таблети са се увеличили с 36,7%, твърди IDC.

Към 2017 година световните доставки на таблети ще възлязат на 396 млн. броя, прогнозира Canalys. Компанията обаче не дава прогноза за продажбите на РС през същата година.

Анализаторите обясняват нарастващата популярност на таблетите с тяхната достъпна цена, както и с удобства от рода на мигновено включване и продължително време за работа на батерия. Потребителите предпочитат да си купят таблет, а не нов РС, тъй като могат да изпълнят на него всичките си ежедневни задачи, при това по-удобно.

Canalys прогнозира също, че през 2014 г. платформата Android ще заеме 65% от световния пазар на таблети, а iOS на Apple – 30%. Трето място компанията отрежда на Windows с дял от 5%. За сравнение, през 2012 г. делът на Windows възлизаше на 2%.

Apple ще остане най-големият доставчик на таблети и през 2014 г. Samsung ще запази второто място като цяло на пазара и първо място в сегмента на Android таблетите. През третото тримесечие корейската компания държи 27% при Android устройствата, продажбите на които ще достигнат 185 млн. броя през 2014 г.

Коментари по темата: „Анализатори: РС ерата приключва през 2014”

добавете коментар...

 1. Драгомир

  И на таблетите дните им са преброени. Скоро ще се появят специална разработка портативни телевизори (първият ще бъде пуснат от Apple с марката iTVpad). При последните ще има едно специално бутонче “Купувам”. Когато гледаш реклама то ще можеш просто да натиснеш това бутонче. След това устройството (iTVpad-ът) засича GPS координатите ти и стартира изпращането на стоката от рекламата, таксувайки я на банковата ти сметка.

  Всичко ще е направо идилия мечта, докато не се наложи да отидеш на работа. Там вместо подобно устройство, но вече с подходящото бутонче “Работя” ще те очаква едно зловещо спуресложно и съвсем бездушно PC.

 2. :о)

  Таблетите са перфектни за масовия народец и дечицата 🙂

  Относно настолният компютър – да не забравяме че истинските фенове на компютрите и технологиите никога няма да останат без такъв 🙂

  особено всички които ползват компютър от преди “интернетА” 🙂

 3. Борис

  Таблетите са доста неудобни за много неща, особено извършването на някаква по-комплексна работа. Притеснително е, че интересът към тях нараства толкова.
  Не мисля, че лаптоп, камо ли таблет може да замести напълно възможностите, удобството, ергономията и гъвкавостта, която един настолен компютър може да предложи. Потребностите на повечето хора, обаче вероятно се изчерпват и надминават от това, което предлагат таблета или телефона.

 4. Уруд

  Хахахаах приключва им мозъка на тия мумии анализаторите 🙂

Коментар