Аутсорсингът може да поеме образованите безработни

Аутсорсинг индустрията може да реши в голяма степен проблема с младежката безработица у нас

Аутсорсинг индустрията може да реши в голяма степен проблема с младежката безработица в България, смятат представители на БАА

Аутсорсинг индустрията е алтернатива за преодоляване на младежката безработица, заявиха днес представители на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). 

В момента безработните образовани млади хора на възраст между 19 и 35 години в София са около 30 000, без да се броят студентите, сочи проучване на Pragmatica, възложено от БАА. Половината от всичките 341 000 души със средно и по-високо образование в споменатата възрастова граница и живеещи в столицата владеят поне един език, като преобладаващо (около 70%) това е английски. 75 000 млади хора знаят два чужди езика, а 18 000 – повече от два.

Стъпвайки на данните от проучването, БАА счита, че около 88 000 младежи в София имат подходящи умения за работа в аутсорсинг индустрията и броят на заетите в нея може да нарасне четири пъти в рамките на 3-4 години. В подкрепа на това е и изводът от изследването, че 57,5% от младите хора не работят по специалността, придобита по време на образованието им.

„Развитието на аутсорсинг индустрията е приоритетно за икономиката ни и сериозна алтернатива за намаляване на младежката безработица не само в София, но и в страната ни като цяло”, коментира Стефан Бумов, председател на БАА.

За да стимулира младите хора да избират аутсорсинг кариера, асоциацията планира множество инициативи за популяризиране на възможностите, които индустрията предлага. БАА ще продължи да подпомага университетите в адаптирането на учебните програми с оглед придобиване на качества, умения и знания, които да подготвят студентите за работа в аутсорсинг компаниите.

Високият процент на младежи, владеещи чужди езици, е един от основните фактори, които правят аутсорсинг индустрията в България изключително привлекателна за чуждестранни инвестиции в сектора. БАА ще предостави на държавата данните от изследването, така че заинтересованите институции да ги използват при маркетиране на страната ни пред инвеститори в чужбина.

Асоциацията ще възложи аналогични проучвания да бъдат направени в Пловдив и Велико Търново, за да се допълни информацията относно наличието на кадрови потенциал за аутсорсинг индустрията.

Коментари по темата: „Аутсорсингът може да поеме образованите безработни”

добавете коментар...

  1. admin

    Чалгарския бизнес в Булгаристан не може да поеме младите хора заради ориенталската култура при наемането на “сигурни” хора и сивият характер на алъш-вериша, сиреч икономиката. Затова единствената алтернатива на депресираните от липсата на бъдеще млади хора е да стиснат зъби и да слугуват за жълти стотинки на някой чичко по интернет. 500 години слуги на Султана сега слуги на някой друг. Такава е била и такава ще бъде Българската икономика и история.

  2. бат Илия

    7yjft ще откриват работни места. На теб какъв ти е проблемът? Бай Иване за твое сведение в Ит сверата заплатите са добри. В крайна сметка никой не те кара да стоиш при феодалите. Кеф ти друга професия, кеф ти Терминал 2.

  3. 7yjft

    Ще откриват нови кол центрове ли? Или може би работещите в сегашните не харесват условията и заплащането?

  4. Бай Иван

    Някои им се ще евтина работна ръка. Легенди се носят за феодализма в аутсорсинг фирмите в България.

Коментар