USB 3.1 идва с по-малък конектор и скорост 10 Gbps

Конекторът USB Type-C ще има размери колкото USB 2.0 micro-B

Конекторът USB Type-C ще има размерите на USB 2.0 micro-B

Новата спецификация USB 3.1 е почти завършена. Тя ще предложи по-малък конектор, наречен USB Type-C, с размерите на USB 2.0 micro-B, съобщи USB Implementers Forum (USB-IF).

Намаленият размер означава, че USB 3.1 конекторът няма да бъде съвместим със съществуващите конектори USB 3.0 и USB 2./1.1. Същото се отнася за кабелите и адаптерите. Обратната съвместимост ще бъде обезпечена с допълнителни кабели („passive new-to-existing cables”).

От друга страна обаче, новият порт ще позволи директно свързване със смартфони и други джаджи през micro-USB интерфейс.

В допълнение, USB 3.1 ще предложи не само удвоена скорост от 10 Gbps спрямо USB 3.0, но и реверсивност, което означава, че няма значение коя страна е отгоре при поставяне на кабела в порта.

USB-IF е направил конектора Type-C мащабируем – по отношение на производителност (ще поддържа бъдещи USB стандарти) и зареждане. Новата спецификация ще бъде окончателно завършена в началото на 2014 г.

Коментари по темата: „USB 3.1 идва с по-малък конектор и скорост 10 Gbps”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да, просто едно недомислие – прахосване на ресурси и време. Този стандарт не си заслужава да задръства пазара – няма и да се ползва скоро пълния капацитет от 10 гигабита.

  2. Борис

    Грандиозна глупост. Конектора става много по уязвим при този размер и надеждността, която потребителите ще търсят при свързване на клавиатури, мишки и други устройства се губи напълно само заради мобилните телефони.

Коментар