Лондон ще пести ток с улично LED осветление

Новата LED технология ще покрие по-голяма част от Лондон през следващите 10 години

Новата LED технология ще покрие по-голяма част от Лондон през следващите 10 години

Лондон ще осветява улиците си с LED лампи, което ще доведе до намаляване на потреблението на енергия с 40 на сто. Проектът е най-голямата единична инвестиция за модернизиране на уличното осветление в града.

Около 35 000 от всичките 52 000 лампи на уличното осветление на столицата ще бъдат заменени с енергийно ефективни светодиоди до 2016 г., съобщи GreenTech.bg.

В същото време ще бъде въведена нова система за дистанционно управление и контрол на нивата на осветление в съответствие с трафика и използваемостта на всеки път.

Началната фаза на проекта ще струва около 10,9 млн. британски лири. Това обаче ще генерира годишни икономии в размер на около 1,85 млн. лири годишно. Иначе казано, инвестицията ще се върне за по-малко от 6 години. Свързаното с това намаление на CО2 емисиите възлиза на около 9700 тона на година.

Новата LED технология ще покрие територията на повечето улици през следващите 10 години. Решението следва няколко успешни пилотни проекта на места като пешеходния тунел на Темза, който през 2011 г. стана първият британски тунел с линейно LED осветление. Това намали с60% енергопотреблението на съоръжението. Намалиха се и разходите за поддръжка.

Лондон последва мегаполиси като Лос Анджелис, Лас Вегас и Ню Йорк в мащабното въвеждане на LED осветление за града. „Десетки хиляди лампи осветяват нашата пътна мрежа, затова има смисъл да съсредоточим енергията и ресурсите си върху привеждането им в съответствие със стандартите на 21-ви век“, коментира кметът на Лондон Борис Джонсън.

Коментар