Разкриват се възможности за българските учени

Всеки учен ще може да получава до 8000 евро като помощ за това, че участва в международен проект, заяви министър Анелия Клисарова

Всеки учен ще може да получава до 8000 евро като помощ за това, че участва в международен проект, заяви министър Анелия Клисарова

Българските учени, работещи в международни екипи, ще могат да получават до 8000 евро, съобщи в края на миналата седмица министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

Европа отделя 80 млрд. евро за наука и иновации до 2020г., като за тях имат право да кандидатстват всички страни-членки на проектен принцип. Проф. Клисарова напомни, че страната ни за първи път ще има оперативна програма за образование и наука и в нея са разписани 129 млн. евро за научна инфраструктура.

„Досега нашите учени, когато работят в международни екипи, получаваха много по- малко пари на час, защото такива са заплатите в България. Сега всеки учен ще може да получава до 8000 евро като помощ за това, че участва в такъв научен проект”, каза Анелия Клисарова в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7.

Министърът смята също, че средното и висшето образование са загубили връзката с бизнеса. „Това означава, че даваме образование по професионални направления, които не са необходими за реалната икономика”, отбеляза проф. Клисарова.

Тя беше категорична, че трябва да се мотивира връзката между висшето образование и бизнеса и същевременно да се направи планиране. „Бизнесът сам започна да узрява и да осъзнава, че вместо да вземе един студент, който още шест месеца ще трябва да обучава, е по- добре да се интегрира към висшето образование”, добави министър Клисарова.

Коментари по темата: „Разкриват се възможности за българските учени”

добавете коментар...

  1. Валери

    Брей, чак сега ли Ви светна…. след 24 години……

Коментар