Асемблатор е глобен с 5000 лв. за софтуерно пиратство

Два броя клиентски РС с нелегитимни копия на програми бяха иззети този месец от проверяващите

Два броя клиентски РС с нелегитимни копия на програми бяха иззети този месец от проверяващите

Над 20 проверки относно легитимното ползване и разпространение на софтуер е извършило Министерство на културата от началото на тази година, съобщи BSA.

Налице е и първото влязло в сила наказателно постановление на министерството, което санкционира незаконно разпространение на предварително инсталиран върху компютрите бизнес софтуер.

При проверка на служители на Дирекция „Авторско право и сродните му права” при министерството, извършена преди няколко месеца, са установени нарушения при разпространението на софтуер на компании-членки на BSA от страна на асемблаторска фирма в София. Нарушението е санкционирано от министерството със сериозна по размер глоба, възлизаща на 5000 лева, уточниха от BSA.

И в момента министерството извършва проверки за нелегитимно разпространение на софтуер. В рамките на една седмица този месец експертите са проверили две асемблаторски фирми в  София и Враца. В хода на инспекциите са иззети два броя клиентски РС с предварително инсталирани нелегитимни копия на програми, собственост на компании-членки на BSA.

На фирмите са съставени актове за административно нарушение по реда на Закона за авторското право и сродните му права. Предстои издаването и на нови наказателни постановления, уточниха от софтуерния алианс.

Коментари по темата: „Асемблатор е глобен с 5000 лв. за софтуерно пиратство”

добавете коментар...

  1. Google

    Продавам акаунт в Замунда,договаряне с пързаляне и безплатно боядисване!

  2. Николай

    Използвайте Линук-Ubuntu като ви е необходим безплатен Softwere.OpenSource-а е доста развит в днешни дни хора …. !

Коментар