BSA: 57% от софтуера в България е нелицензиран

Компаниите поемат значителен риск за сигурността, ако използват нелецинзиран софтуер, предупреждава BSA

Ново проучване на браншовата организация BSA сочи, че 57% от софтуера, инсталиран на компютрите в България, е неправилно лицензиран. Това е спад с 3 процентни пункта в използването на нелицензиран софтуер, спрямо предишния доклад на BSA, публикуван през 2016 г.

Според редица ИТ директори, както и според анализа в доклада на BSA – 2018 Global Software Survey, компаниите поемат значителен риск за сигурността, ако използват нелицензиран софтуер, предупреждава организацията.

Проучването измерва обема и стойността на нелицензирания софтуер, инсталиран на персонални компютри в повече от 110 държави и региони, като включва почти 23 000 респонденти – от индивидуални потребители и служители в компании до ИТ директори. Докладът на BSA цели да повиши разбирането за последиците от използването на нелицензиран софтуер.

„Организациите по света пропускат икономическите предимства и ползите за сигурността, които добре управляваният софтуер осигурява. Компаниите трябва да въведат програми за управление на софтуерните активи (SAM), чрез които да оценяват и управляват софтуера в мрежите си. Това, от своя страна, ще им помогне не само да намалят риска от сериозни кибер атаки, но и да увеличат приходите си”, заяви Виктория Еспинел, президент и главен изпълнителен директор на BSA.

Въпреки че бавно намалява, използването на нелицензиран софтуер е все още широко разпространено. Нелицензираният софтуер се използва в обезпокоителни мащаби, възлизайки на 37% от софтуера, инсталиран на персонални компютри по света – спад със само 2 процентни пункта спрямо 2016 г.

Нелицензираният софтуер в страните от Централна и Източна Европа (източник: BSA)

ИТ директорите отчитат, че нелицензираният софтуер става все по-рисков и скъп. Щетите, причинени на компаниите по света от зловреден софтуер, вследствие на използване на нелицензиран софтуер, възлизат на около 359 млрд. щатски долара годишно. Предотвратяването на атаки върху данните и други рискове за сигурността е основната причина ИТ директорите да се подсигуряват, че мрежите им са изцяло лицензирани.

Нещо повече, подобряването на управлението на софтуера е не само задължително за сигурността, но и дава икономическо предимство, твърди BSA. Когато компаниите предприемат прагматични стъпки за подобряване на управлението на софтуера, те могат да увеличат приходите си с до 11%, се посочва в доклада.

Проучванията показват, че организациите могат да намалят с до 30% годишните си разходи за софтуер, като внедрят ефективно управление на софтуера (SAM) и програма за оптимизиране на софтуерните лицензи.

Коментари по темата: „BSA: 57% от софтуера в България е нелицензиран”

добавете коментар...

  1. Saevar

    в чужбина, Скандинавия по точно…

  2. vlater

    Saevar

    Тази заплата в БГ или в чужбина. Или може би freelance?

  3. Saevar

    хаха да, Ванката май е изтрещял, Бинг ползвал мале мале, Яндекс са къде къде по напред от тея кауни, пешлеме? над 10 години имам опит в Линукс среда, М$, CCNA, сертификати както и сертифициран хакер, та пешлемето немойш го стигна, щрака си с пръсти и си се кефи на 80 000 евра годишна заплатка… да не вземеш сега инфаркт даполучиш, просто всичко се постига с упоритост и труд.

  4. Софт

    Иване, Иване, пий си хапчетата Иване!

  5. @pple

    Само епълския софтуер кара хората да се влюбват дори в пластмасата и авиационния алуминий на продукта.

  6. Иван

    Saevar

    Що да са боклуци продуктите на Microsoft бе перко? Като не ти харесва – не ползваш. Мен пък не ми харесват боклуците на Зукърбърг бе перко! Не ги ползвам. И на Гугъл боклуците не ми харесват бе перко. Ползвам Бинг! И на Линус Торвалдс боклуците не ми харесват – не ползвам – моя си работа бе перко! И ти голям ИТ – пешлеме са извъди а? Инженер напикан а?

  7. Saevar

    до Йордан“
    така е прав си, ама те повечето едвам се оправят с на М$ боклуците а що останало за неща от отворения код, трябват хора които да имплементират отворения код а такива е много трудно да намериш тъй като са малко, много търсени и добре платени от големите играчи на пазара и така М$ ще си остане лидер с нелицензирани боклуци.

  8. Йордан

    Компаниите също така могат да спестят много пари, като използват “свободен” софтуер. Вече съществуват никак нелоши безплатни алтернативи на комерсиалния софтуер

Коментар