ДАНС иззе 80 машини с нелицензиран софтуер

Софтуерното пиратство у нас остава с много висок дял

Софтуерното пиратство у нас остава с много висок дял

Служители на Държавна агенция „Национална сигурност” проведоха вчера една от най-мащабните проверки за нелицензиран софтуер, в частност за продукти на Microsoft, съобщиха от софтуерния алианс BSA.

В хода на проверката в офис на софийска фирма, занимаваща се с управление на клиентски вземания, са намерени общо 89 компютри, като върху 80 от тях, в това число и един сървър, са открити множество нелицензирани копия на защитени програми. Проверената фирма не е предоставила документи, доказващи законното придобиване и използване на намерения софтуер, в резултат на което машините са иззети от агентите на ДАНС като доказателства по образуваното досъдебно производство по чл. 172а от НК.

Това е втората специализирана акция за софтуерно нарушение в рамките на един месец. На 30 май, 2014 г. експерти към Дирекция „Авторско право и сродните му права” при Министерство на културата (МК), съвместно с представители на Столична дирекция „Вътрешни работи” (СДВР) провериха служебните компютри на компания, предлагаща пълно рекламно обслужване на своите клиенти.

В офиса на фирмата в София служителите на МК са установили използване на нелицензирани копия на защитени програми. Шест броя компютърни системи с инсталиран софтуер, за който не са представени съответните лицензи, са иззети, а на управителя на проверяваната компания е съставен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН).

От BSA припомнят, че за втора поредна година страната ни намери място в „Списъка за наблюдение” на Търговския Представител на САЩ. Според алианса, действията на правоохранителните органи за противодействие на интелектуалното пиратство са от особена важност не само с оглед нормализирането на бизнес климата и създаването на лоялна конкурентна среда, но и в контекста на международния имидж на България.

Коментари по темата: „ДАНС иззе 80 машини с нелицензиран софтуер”

добавете коментар...

  1. :o)

    Сандокане, брате, освен да вадиш 2та ножа и да почваш като Брейвик 🙂 🙂 🙂

    За всичко си прав, но ако четеш по-внимателно коментарите ще разбереш какво точно имаме предвид. Всичко което си написал за вредите от пиратството, когато се използва в бизнеса е така, но пак обърни внимание че в нашата мила страна силовите органи не са инструменти за раздаване на правосъдие а за изпълняване на поръчки.

    Например, ти си подставено лице започнало бизнеса с червено куфарче, караш кола за 200 бона, защото можеш да си го позволиш, имаш легална фирма за мутраджийски РЕКЕТ (вика му се събиране на лоши кредити) и за да го има всичко това си плащаш на някой , той на друг и така по веригата свински черва. В един момент обаче спираш да плащаш поради някаква причина или сменят ПОКРОВИТЕЛЯ ти и изведнъж четеме новини.
    Сега вдяваш ли къде е истинския проблем, Санде 🙂

  2. sanodkan

    Друг интересен аспект на пиратството тук е, че в масовия случай бизнесът е толкова прост, че не вдява какво е лиценз, не разбира защо за софтуер се плаща, а в крайнасметка не знае нищо за света на Open Source. Какви Windows-и, какви MS Office-и и т.н. за разни хорица с 370 лв. заплата, дето пишат писма в ABV (щото в Outlook не могат да разпознаят “картинките”) и попълват таблици в Excel , като преди това смятат с елка!?!?!?!?!?!? А в света на FOSS има хиляди прекрасни продукти, които даже са законно безплатни….. Друг е въпросът дали в ГДБОП са чували за GNU/GPL и т.н. Абе – изтребление на всички пирати в бизнеса!!!!

  3. sanodkan

    Не трябва да има прошка за бизнеса! Пиратството не само ощетява производителя на софтуер, но смазва и пазара като цяло! Каква конкуренция може да има, като аз съм дал 50 000 Евра за софтуер и си карам стария Форд, а разни боклуци цъкат в тракера и теглят каквото им скимне без да платят една стотинка. После аз давам цена, изпилена до безобразие, а тия дават 2 пъти по-ниска и лапат до посиране на гърба на хиляди хора (разработчици, инженери, математици и пр., и пр., и пр.) и даже се присмиват на тъпаци, като мене, че си купуваме оръдията на труда! Така че, ГДБОП да минават в рeжим SEEK and DESTROY и да трепят наред. Ама да почнат първо от държава, общини и пр.! Преди година един директор на държавно предприятие обяви на семинар пред всички, че нямал намерение да купува софтуер, щото (разбираш ли!?) AutoCAD била безплатна програма !?!?!?!?!? И така до утре мога да ви давам примери…

  4. :o)

    Драгомире, разбрах шегата ти, но също така е доказано че в България
    “за милиони няма закони, за кокошка няма прошка” 🙂

  5. Драгомир

    Към :o):
    Ама ти сериозни ли си помисли, че говоря сериозно???

  6. :o)

    Към Драгомир и ?
    ГДБОП вече е част от ДАНС, така че това се е имало предвид.
    Нали са “едно звено”.
    Иначе на всички ни е ясно че случайни акции в България няма.
    Също така ни е ясно, че нормален бизнес “стартъп” във фирмите занимаващите
    се със събиране на пари също няма.
    Всичко там е мутренско-ченгеджийска лютеница с високи и ниски върхове 😉

  7. Драгомир

    Към ?:
    Ами много просто. Един от служителите на ДАНС е забравил да си плати GSM-а и от въпросната фирма са дошли и са му взели телевизора.
    Е, после ДАНС са отишли и им казали: Каквото почукало, такова се обадило. И нататък е описано в статията…

  8. ?

    Интересно все пак, ДАНС не би ли трябвало да се занимава с въпроси, засягащи националната сигурност? И използването на пиратски Windows по какъв начин застращава националната сигурност?

    Иначе съм съгласен, че тези фирми трябва да бъдат тормозени ежедневно, заради мутрагенските си изпълнения. Но защо точно от ДАНС?

  9. Анонимен

    Да им е честито. Шибани мизерници, да фалират и да загинат в небитието. 🙂

  10. Петър

    БРАВО! Фирмата си го е получила!

    Фирма за управление на клиентски вземания … тоест фирма която преследва хората, за да им изземва пари и имущество.

  11. kanbri

    mi taka se nalaga pravosudie. kradeca vika drujte kradeca!

Коментар