Проверка за нелицензиран софтуер в София

Продължават продажбите на нови компютри с нелицензиран софтуер, установи проверка на експерти от Министерство на културата

Продължават продажбите на нови компютри с нелицензиран софтуер, установи проверка на експерти от Министерство на културата

Експерти към Дирекция „Авторско право и сродните му права” при Министерство на културата (МК) провериха миналата седмица магазин за компютърна и офис техника в София.

Установена и пресечена е сделка за продажба на нов компютър с предварително инсталирани на него софтуерни продукти на компании членове на Би Ес Ей (BSA).

От фирмата не са предоставили документи, удостоверяващи легалността на програмите. В тази връзка е образувана административнонаказателна преписка, а клиентският компютър е иззет като доказателство, съобщиха от Би Ес Ей.

В същото помещение, използвано и за интернет зала, са открити и проверени още 2 офисни компютъра и 5 машини в работен режим, като за инсталирания върху тях софтуер са представени необходимите по закон документи, уточняват проверяващите.

През месец май 2013 г. за първи път от много години насам страната ни отново беше включена в „Списъка за наблюдение” към „Списък 301” на Търговския Представител на САЩ. В началото на февруари т.г. беше публикуван Докладът на Международния алианс за интелектуална собственост (IIPA), съдържащ препоръка България да остане в „Списъка за наблюдение” за 2014 г.

В края на този месец се очаква Търговският Представител на САЩ да анонсира окончателното си решение относно позиционирането на страната ни в „Списък 301”.

Коментари по темата: „Проверка за нелицензиран софтуер в София”

добавете коментар...

  1. mmk

    Ubuntu

  2. Mir4o

    От доста време не бях чел поредната такава статия тук. Да не би “авторката” да е била по майчинство? Темплейтът поне се е запазил: в неназована фирма, в град по избор, влизат две държавни институции, по сигнал на пазителя на авторските права, иззети са Х на брой клиентски машини с инсталиран нелицензиран софтуер.
    Добре поне че е добавен малко пълнеж, че отново сме в някакъв списък.
    Как пък не се направи една проверка на пазара Славейков за толкова години? Ама то, кой ли купува вече дискове от там.

  3. ?

    Решението е само едно… да направят платените продукти безплатни 😀

  4. Tanton

    Всички проблеми решихме, остана само този. Още малко и него ще решим.

  5. Пират

    смешници

  6. Правец

    Тоест показна акция да ни видят колко здраво се разправяме с дребните риби.

Коментар