ИТ дилърите: Не сме софтуерни пирати

Асемблаторите на компютри искат цена на Windows, която е съобразена с платежоспособността на купувачите у нас

Асемблаторите искат цена на Windows, съобразена с българския пазар

Асемблаторите на компютри у нас искат по-евтин Windows от Microsoft. Много от тях също така не са доволни от факта, че ИТ гигантът често ги разглежда като разпространители на пиратски софтуер, стана ясно на Асбис Академия в курорта „Св. Константин и Елена”.

На презентация за софтуерното пиратство, водена от Мариела Икономова – мениджър по антипиратство в Microsoft България, дилъри критикуваха остро ценовата политика на компанията и пожелаха по-евтин Windows, съобразен с платежоспособността на потребителите у нас.

Мнозина от дилърите се оплакаха от проверките за нелицензиран софтуер, които редовно се извършват в офисите им, и поискаха от компанията да ги третира като партньори, а не като пирати.

Особено недоволство сред асемблаторите предизвикват проверките чрез подставени клиенти, чиято цел е да проверят дали търговците са склонни да продават нелегален софтуер. По-опитните търговци вече разпознават фалшивите „клиенти” и се забавляват с тях, но като цяло подобен подход им е неприятен.

Microsoft, от своя страна, увери, че вярва и разчита на ИТ дилърите. Компанията изнесе данни от проучвания, според които намаляването на пиратството у нас само с 1% ще осигури 2-3 милиона долара за легален софтуер, което означава повече приходи за партньорите й.

Делът на софтуерното пиратство в България се оценява на около 65%. Стойността на пиратския Microsoft софтуер пък възлиза на около 102 милиона долара, съобщиха от компанията.

Коментари по темата: „ИТ дилърите: Не сме софтуерни пирати”

добавете коментар...

  1. 88

    @Павел

    Щото при смартфоните нямат избор, а и не могат да се сравнят с десктоп Линуксите. Между другото дилърите от $200 Windows печелим много по-малко от 30/50 лева, така че не ми говори за мотивациии.

  2. Павел

    До 99
    Интересно това което твърдиш че …
    хората не могат да свикнат с нещо различно и наличието на друга ОС ги затруднява!
    … е очевидно невярно!

    Тогава как така тези хорица успешно доволно си драпат и търкат смартфони и таблети с друга ОС ( Android, iOS, … ) различна от Windows?

    При желание тея дилъри за тези до 30 лв. мога не просто да сложат по default инсталация на някое си Ubuntu – могат направят много повече за своите клиенти и да са им полезни. Има възможности за customized графични среди които са много близки до тази на windows което е много по-лесно бързо да свикнат хората. Има опции достатъчно не е само този Unity има MINT, Zorin и още … има дори и дизайн теми за Ubuntu да е с Look & Feel като Windows 7 или дори MacOS!

    Само желание трябва. Но истината е грозна и жалка – това, че е много по стимулиращо за един дилър да продаде софтуер за 200$ или неговата пиратска версия. Вместо за 30 или 50 лева да направи чудеса със свободен и легален софтуер.

  3. :o)

    Това дето ИТ дилърите искат адекватна цена от световния бирник Майкрософт е трогателно 🙂
    А всъщност както отбеляза и по-надолу колега, далеч по-развити страни имат същия , че и по-голям процент пиратски софтуер.

  4. 99

    @ДРАГОМИР:

    Поне 50% от дилърите с радост и срещу минимално заплащане (до 30 лв.) ще инсталират някоя от версиите на Ubuntu (като най-лесни за инсталация). КЛИЕНТИТЕ не искат, защото:

    1) не са свикнали с нещо различно

    2) твърдо искат да си инсталират пиратски Windows и наличието на друга ОС ги затруднява.

  5. Драгомир

    Дилърите са си чисти изнудвачи на клиентите, ако не им предоставят възможност да си купят компютрите с някакъв безплатен линукс.

  6. 99

    Първо, никой няма да си рискува бизнеса (в някои случаи за милиони) заради спестени 200 лева за Windows на краен клиент. Второ, 65% пиратски софтуер е точно толкова, колкото и в други държави с подобно икономическо развитие. Трето, самата методика на оценка на процента е сбъркана и се подлага на съмнение от десетилетия, тъй като отчита съмнителния факт, че всеки продаден процесор ще работи със средно претеглен набор от софтуер собственост на БСА (да кажем Windows, MS Office и микс от софтуери на другите участници в БСА на допълнителна стойност $500). Изобщо не се отчита фактът, че от години над 80% от продадения десктоп и сървърен хардуер замества излезли от употреба машини. В същото време в обема на продажби на софтуер изобщо не се отчитат мобилните ОС и приложенията за тях, където комбинацията от защита на платформата (iOS), евтините/безплатни приложения (Android) са причина в този сектор дела на нелицензираните програмни продукти да е в пъти по-малък.

Коментар