Отпадъчната пластмаса от 3D пeчата ще бори бедността

Какво би станало, ако всички пластмасови отпадъци можеха да се използват като вид валута, която да помогне за намаляване на бедността? Това е идеята зад „Plastic Bank” – инициатива, която призовава за събиране и повторно използване на пластмасовите отпадъци от 3D печата. Иначе казано, „социална пластмаса”.

„Plastic Bank” („Пластмасовата банка”) цели да създаде центрове за повторно използване на пластмасовите отпадъци по целия свят, където има изобилие и от двете – пластмасови отпадъци и бедност, пише GreenTech.bg.

„Ние даваме на хората властта да събират пластмаса като валута, която могат да обменят срещу инструменти, битови предмети, части и 3D печат. Нашата мисия е да премахнем пластмасовите отпадъци от земята, океаните и водните пътища, като в същото време помагаме на хората да се издигат над бедността и да направят преход към предприемачеството”, гласи описание на Plastic Bank.

Част от проблема, тъй както го виждат в Plastic Bank, е, че се разбира стойността на пластмасата. Затова тя се изхвърля повсеместно и безразборно. Но ако реалната стойност на пластмасата може да се осъзнае от хората, тя ще стане твърде ценна, за да бъде изхвърляна просто ей така. Ще се счита за ресурс, а не за отпадъчен продукт.

Plastic Bank проведе успешна кампания за обществено финансиране тази година, набирайки над $20 000 за първата инициатива на проекта, която има за цел да открие пилотен „завод” в Лима, Перу, през февруари 2014 година. Но тъй като има много различни видове пластмаса, то рециклирането на всичките може да изглежда монументална задача.

Д-р Майк Бидъл, който е член на борда на директорите на „пластмасовата банка“, обаче има отговор на проблема. Той е разработил цялостна система за рециклиране на пластмаса с 30 стъпки, която може да произвежда пластмасови гранули за повторна употреба от страна на индустрията, използвайки по-малко от една десета от енергията, която в момента е нужда за производството на сурова пластмаса.

Коментар