Продават фалшиви приложения за Windows 8

Над 142 000 са вече приложенията за Windows 8, но част от тях са фалшиви

Над 142 000 са вече приложенията за Windows 8, но част от тях са фалшиви

Броят на приложенията за Windows 8 расте, но има един сериозен проблем – много от тях не са нищо повече от спам, предназначен да открадне няколко долара от потребителите.

Преди повече от два месеца Windows 8 навърши една година, но все още Microsoft влага много усилия да убеди разработчиците да създават приложения на новата ОС. В действителност, компанията свърши страхотна работа досега, тъй като в магазина й са налични много програми, които могат да се изпълняват на РС и таблети.

По данни на услугата MetroStore Scanner, която следи приложенията, качени в Windows Store, потребителите имат на разположение около 142 000 програми – това е отличен резултат, особено като се има предвид, че повечето приложения са качени в магазина през 2013 г.

Windows 8 стартира официално на 26 октомври 2012 г. с не повече от 5000 приложения, достъпи за сваляне. Тогава Microsoft обеща да работи заедно с разработчиците за пускане на повече продукти, които се възползват от предимствата на интерфейса Modern UI и от възможностите на устройствата под управление на новата ОС.

Докато обаче броят на приложенията за Windows 8 расте, остава проблемът с качеството – много от тях не са нищо повече от спам, предназначен да открадне няколко долара от потребители, които търсят съвременен софтуер.

Нагледен пример в това отношение е медийният плейър VLC. Разработчикът VideoLAN все още не е портирал приложението за Windows 8. Много от т.нар. „трети разработчици” обаче пуснаха клонинги на програмата с цел да капитализират популярността на VLC, заблуждавайки потребителите, че купуват оригиналния плейър.

Коментар