RSS – вашият ловец на новини в глобалната мрежа

Какво всъщност е RRS и как се използва? Съкращението RSS идва от Really Simple Syndication и буквално означава “просто обединяване”. Това е система за уведомяване, която се използва, за да предупреди абонатите за промените, които са направени в техните любими уеб сайтове, блогове, музикални сайтове и т.н.

Интернет сайтовете трябва да предлагат тази безплатна услуга, за да могат сърфистите в глобалната мрежа да добавят RSS към своите списъци от любими сайтове. Лесно е да се разпознае дали даден сайт предлага услугата RSS по оранжевия правоъгълен бутон с надпис RSS или XML, разположен някъде върху страницата.

Генератори на съдържание

Един RSS генератор на съдържание е текстово заглавие с препратка (линк) и обикновено кратко резюме, което се изстрелва към вас веднага щом се освободи от хватката на любимия ви новинарски сайт. Ако имате желание да прочетете цялата статия, просто щракнете върху RSS линка и ще бъдете пренасочени към пълния текст на статията, просто и ефективно. Мислете за този процес като нещо, което е издърпано и ви е доставено, а не като на нещо, което трябва да се протегнете, за да го стигнете.

Може би сте забелязали, че когато се опитвате да щракнете върху един от оранжевите правоъгълни бутони, получавате само една странно изглежда страница с код. RSS е написан в XML (Extensible Markup Language), подобен на html. Всичко това е чудесно, но защо не можем да четем информацията, която генераторът ни дава? Ами, това е защото имате нужда от четец, който да ви помага.

Четци

Един четец на информация, или агрегатор, представлява приложение, което работи във фонов режим и не спи никога, а постоянно търси нова информация. В момента има три типа четци – самостоятелни, допълнителни и вградени четци на уеб съдържание.

Самостоятелният четец си съществува самостоятелно и обработва новата информация. Това е вашият ловец и събирач на новини. Едно самостоятелно приложение, каквото е FeedDemon, се настройва за специфичните ви нужди и не е задръстено с линкове, направени от някой друг. Вие също така имате възможност за достъп до вашите генератори и когато не сте онлайн. Недостатъкът тук е, че това е още една програма, която трябва да бъде отворена на десктопа.

Допълнителните четци, като Pluck, се включват направо към съществуващи програми, каквито са Internet Explorer и Outlook,и разширяват тяхната функционалност. Повечето допълнителни четци, които работят с Explorer, ви позволяват да разположите вашите канали в една зона, която съдържа заглавията и е лесно достъпна. С програми, които са съвместими с Outlook, можете да създадете папки в Outlook. Ако искате да прочетете пълния текст на статията, щракнете върху заглавието и Explorer ще ви покаже целия текст. Плюсът е, че най-вероятно вие така и така държите непрекъснато отворен Outlook или Explorer. Минусът е, че ако вече имате много папки в Outlook или набелязани адреси в Explorer(bookmarks), това би затруднило бързото намиране на необходимата информация.

Базираните в уеб четци на съдържание са вградени в браузъра и не изискват специална софтуерна инсталация. Браузърът Mozilla Firefox, например, автоматично ви позволява да добавяте  RSS генератори към папката Favorites, създавайки „живи маркери” (“Live Bookmarks”). Apple добави поддръжка на RSS във версията Safari, която е част от операционната система Mac OS X 10.4 Tiger. Microsoft също предвижда поддръжка на RSS в Internet Explorer 7 за Windows XP.

Малко организация

След като инсталирате самостоятелен или допълнителен четец, вие сте готови да започнете да добавяте ъпдейти на сайтове/блогове/музика към вашия абонаментен списък. Когато се стартират, самостоятелните четци обикновено съдържат една лента с инструменти и два или три панела. Можете да организирате вашите RSS препратки в левия панел, като ги подредите в папки или категории. Другият панел показва информация от канала, заглавието на препратката и Интернет адреса на пълния текст на статията. Можете да променяте лесно групите канали просто като щракате върху падащата кутия под менютата.

Допълнителните четци използват възможностите на съществуващата програма. Те могат да работят в Outlook, например, за да улеснят организирането на вашите генератори на съдържание в една система от папки, каквато сте свикнали да използвате.

За ваше удобство

Много четци, както беше отбелязано по-горе, съдържат предварително групирани канали за ваше удобство. Някои са добри, други не толкова, но вие определено ще трябва да ги подредите по начин, който съответства на нуждите ви. Мислете за тях като за ваш собствен, подреден по ваш вкус всекидневник, но не на хартия, и обновяван повече от един път дневно.

В зависимост от типа на четеца, който използвате (и какъв тип ловец на новини се явявате), вие можете да бъдете уведомявани автоматично всеки път, когато по някоя от любимите ви теми има новини, или можете да чакате и просто да преглеждате списъка с новости, когато на вас ви се прииска.

Ами рекламата

Не всички новинарски сайтове и услуги обаче предлагат RSS генератори. Има три вероятни обяснения за това. Или има недостиг на технически умения, или недостиг на работна сила, или поради всемогъщата печалба от реклами. Много сайтове процъфтяват само от информация, която се чете направо от страницата и от многократни прещраквания на мишката по препратки върху нея. Ако отидете право на статията чрез една RSS препратка, ще пропуснете хващащи окото рекламни обяви, които са поставени на видно място, за което рекламодателите плащат доста пари. Не съжалявайте рекламната индустрия. Тя ще намери начин да запълни празнината.

Коментар