Ултразвук мести предмети във въздуха

soundwaves-featured

Учените постоянно търсят нови приложения на ултразвуковите вълни

Технологиите с ултразвук се използват широко в медицината, научните изследвания, промишлеността и комуникациите. Учените обаче постоянно търсят нови приложения на ултразвука (извън чуваемостта на човешкото ухо – в честотния диапазон над 20 KHz). 

Неотдавна компанията McLaren създаде ултразвукова чистачка за автомобилни стъкла, която работи на честота 30 KHz. Новата технология има потенциал да измести непрактичните чистачки, използвани в момента за предното и задното стъкло на колите.

Сред по-интересните разработки също така е ултразвуков метод за взаимодействие с екрани с помощта на безжична писалка. Изследователи от Токийския университет обаче са постигнали нещо крайно любопитно – преместване на предмети във въздуха чрез ултразвук.

Учените твърдят, че могат не само да повдигнат малки предмети във въздуха, но и да управляват положението им в пространството с помощта на ултразвук. За целта се използват четири излъчващи матрици, които покриват пространство, в което предметът може да се премества. Това става чрез създаване на точка на фокусиране и преместването й в три измерения.

Уредът на японските учени може да въздейства на различни материали, вкл. метални и полупроводникови, както се вижда от видеото, и не вреди на човешката ръка. Изобретателите все още не разкриват възможните приложения на подобна технология, но действието й вече се демонстрира в лабораторните упражнения по физика.

Коментари по темата: „Ултразвук мести предмети във въздуха”

добавете коментар...

  1. Ros Navart Johannesson

    Genius!

Коментар