Google Glass помагат на соларните инсталатори

Очилата Google Glass ще улеснят значително работата на соларните техници

Очилата Google Glass ще улеснят значително работата на соларните техници

Очилата с допълнена реалност Google Glass се оказаха безценен помощник на инженерите, които инсталират и поддържат покривни фотоволтаични централи. Екипите на Sullivan Solar Power вече носят Google Glass и това им помага да си вършат работата по-добре.

Инсталирането на слънчеви масиви изисква знания за изграждане на планове и спецификации за покриви, но боравенето с големи обеми документи – особено когато се качваш по стълби или стоиш на покрив – е трудно и може да бъде опасно, пише GreenTech.bg. Падането от покрив или стълба може да бъде рисковано или дори смъртоносно.

Използването на Google Glass за достъп до важни документи и планове се оказва много по-безопасно, в сравнение с носенето на класьори, папки и заякчени лаптопи. Майкъл Чагала, ИТ директор в компанията за слънчева енергия, проектирал приложение за Google Glass, което позволява на полевите техници да получат достъп до досиетата на клиентите, данните за работната площадка, на която се намират, и инвентарна информация.

Полевите техници могат да изпращат видео „на живо” от структурите и покривите, по които работят, до офиса, за да се консултират с колеги. Разбира се, те могат и да се обадят в офиса с помощта на високотехнологичните очила. Могат също така да виждат планове и схеми, като ръцете им остават свободни – за работа и пазят равновесие, особено ако духа вятър.

Друго потенциално приложение е видеозаписът на работата на нов техник с цел преглед при завръщането му в офиса, за да се дадат конструктивни съвети от неговите мениджъри. Обсъжда се и въпросът дали излъчването на видео на живо от процеса на работа може да намали конфликтите между служители или дори спирането на работа, което понякога се случва.

Коментар