Грид технологиите ще дискутира форум в София

Перспективите за използване от българските изследователи на компютърни грид системи за съвместна работа при решаване на сложни задачи от науката и технологиите ще обсъжда форум с международно участие в София.
Дискусията, организира от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и Института за паралелна обработка на информация (ИПОИ-БАН), ще се проведе в понеделник, 21 януари, в столичния хотел Рила. Една от темите ще бъде развитието на националната грид инфраструктура и приложения, съобщиха от ДАИТС.
Общността на грид потребителите включва над 10 научни области – от астрофизика, изчислителна химия и науки за Земята до ядрен синтез. Индустриалният сектор също използва грид технологиите.
Пилотните приложни области на съвместната работа във виртуални организации са физиката и биомедицината, като в момента се реализират експерименти в проучвания за еволюцията на вселената, търсене на нови лекарства, включително и срещу птичия грип, и хирургия. Български изчислителни ресурси и наши учени участват в тези изследвания.
Колективът от ИПОИ–БАН създаде две оригинални грид приложения: SALUTE и ENVMOD в областта на физика на полупроводниците и изследване на замърсяването на околната среда. Получените резултати имат приложение при проектиране на нови нано устройства и в проследяване на концентрациите на голям брой замърсители на околната среда.
На семинара в София Робърт Джоунс от Европейския институт за ядрени изследвания (CERN, Женева) ще говори за най-голямата научна мрежа за изчисления EGEE-II, която се определя от експертите за едно от 7-те чудеса в областта на информационните технологии.
Панайотис Луридас от Гръцката организация за изследователски и технологични мрежи (GRNET) ще разкрие опита на южната ни съседка в изграждане на национален грид.

Коментар