Модулен смартфон Eco-Mobius ще намали е-боклука

Eco-Mobius се състои от сменяеми модули: процесор, оперативна памет, флаш памет, графичен процесор и камера

Eco-Mobius се състои от сменяеми модули: процесор, оперативна памет, флаш памет, графичен процесор и камера

Китайският производител ZTE използва изложението CES 2014 в Лас Вегас, за да лансира концепция за модулен смартфон. Устройството, наречено Eco-Mobius, може да намали значително електронните отпадъци, като същевременно предложи по-гъвкава функционалност.

Eco-Mobius се състои от сменяеми модули: процесор, оперативна памет, флаш памет, графичен процесор и камера. Всички модули са поместени така, че потребителят да ги виждат лесно, вкл. параметрите им – честотата на процесора, резолюцията на камерата или размера на паметта.

На този етап модулният телефон на ZTE е само концепция. На щанда си в Лас Вегас компанията показа устройствата зад стъклени стени, без да даде възможност на журналистите да го докоснат.

Потребителите ще могат лесно да сменят модулите на смартфона и да променят функционалността

Потребителите ще могат лесно да сменят модулите на смартфона и да променят функционалността

Главната цел на подобен продукт е да намали обема на електронните отпадъци. В допълнение, Eco-Mobius ще позволи на потребителите да променят функционалността на смартфона си, без да го сменят или изхвърлят.

ZTE не е първата компания, която лансира концепция за модулно устройство. По-рано генералният директор на Motorola Mobility Денис Уудсайд съобщи, че американският производител разполага с прототип на модулен смартфон.

По думите на Ууудсайд, подобни модулни устройства са следваща стъпка в персонализацията след появата на цветните сменяеми панели и възможностите за настройка на графичната обвивка на операционната система.

Коментари по темата: „Модулен смартфон Eco-Mobius ще намали е-боклука”

добавете коментар...

  1. (o:

    Борисе, преди да мина на лаптопи, постоянно сменях я RAM, я видео карта, я бучащ вентилатор …

    От друга страна, щом няма да сменяш нищо, какво печелиш точно от модулен телефон? Защото аз мога да ти кажа какво точно губиш:

    1. Всеки компонент ще трябва да е в собствена опаковка, което ще го прави по-обемист, както и по-труден (в някои случаи дори невъзможен) за рециклиране.

    2. Ще трябва да се създадат стандарти за размери на компонентите, захранвания и прочее. Това ще ограничи свободата при разработката, ще се появи комуникационен “overhead”.

    3. Ще се появят стандартните проблеми, които мъчеха PC-тата много дълги години – драйвери, съвместимост, и прочее. Ще има по-слаба интеграция между компонентите.

    Ето ти прост пример:
    При последните модели смартфони има много тясна интеграция между SoC и камерата. Разчита се на сериозен post–processing. Всъщност, това е вярно за повечето цифрови камери, примерно Canon имат DIGIC процесори.

    Уловката: Ако производителят на камерата не може да знае какъв точно процесор ще се ползва, как може да разчита на post–processing?

    4. Ще трябва да се удължат проводниците, да се сложат контакти за компонентите и т.н. Всичко това ще доведе до по-сериозно загряване на устройството, както и увеличена консумация на енергия. Т.е. батерията бързо ще отива по дяволите, животът ? като цяло ще е по-къс. А, батериите съдържат изключително отровни съединения, и рециклирането им е сложен процес.

    5. Стигне ли се до подмяна на основата на телефона, пак всичко ще отиде в боклука. А, подозирам, че по-добри motherboards за компонентите ще се появяват на средно 3-6 месеца. И там ще настане голяма борба за оптимизиране и ефективност.

    6. Меренето на телефони няма да престане, а напротив – ще стане още по-зле. Ще се появи една група, която ще генерира електронен боклук с по-голяма скорост от цялата останала индустрия.

  2. Борис

    (o: ти много ги разбираш нещата. Я кажи колко пъти си подменял части по компютъра си през годините, че смяташ идеята за безсмислена….а колко пъти средният човек прави ъпгрейд? Потърси статистика и ще видиш, че е точно обратното на това, което казваш.
    Може и да е значително по-скъпо, ако постепенно подмениш всички основни компоненти, но колко човека ще го направят.

  3. (o:

    Как точно модулните телефони ще намалят електронните отпадъци?

    “Сменяш само това, което ти трябва” ?!?

    Но, сменяш тези компоненти 10 пъти по-често, защото цената на отделните компоненти е по-ниска. Всяка година нов CPU, допълнително RAM, нова камера, и т.н.

    Единствено ще позволи разходите да се разхвърлят във времето, но крайната цена ще е пак висока. Старите компоненти ще отидат пак в боклука, в най-добрия случай ще се образува пазар на втора ръка части.

    Всъщност, ще повторят историята на сглобяемите PC, които се ползваха по точно 2 начина: или се купува и не се пипа докато не бъде подменен, или често-често се подменя по нещо, за да е “осъвременен” … до момента, в който Motherboard не трябва да се подмени. В този момент пак всичко отива в кофата.

    Настоящите телефони възпират честата смяна точно с цената си – предварително си преценяваш изискванията си, защото после няма подмяна на отделни чарколяци. За нов телефон трябва да се бръкнеш яко, което е пречка или си е вид наказание, ако за единия чарк решиш да сменяш цялото устройство.

  4. иван

    искам такъв телефон!

Коментар