Светът се задръства с електронен боклук

Глобалните обеми на е-отпадъците ще скочат с една трета през следващите четири години

Глобалните обеми на е-отпадъците ще скочат с една трета през следващите четири години

Човечеството изглежда губи борбата с електронните отпадъци. Темповете на е-замърсяване не показват признаци на забавяне, особено на фона на спад на производството на електроника.

Времето след коледните и новогодишни празници е време на бум на е-боклука – навсякъде по света, но особено в „развитите” страни. Нови компютри, телефони, смартфони, таблети, безжични колонки, часовници и други видове техника биват скрити под коледното дърво. Те идват да заместят по-старите си роднини. Това, което не бъде дарено или рециклирано, обикновено намира пътя си към кошчето.

Според скорошно проучване, проведено от Университета на ООН и MIT, обемът на електронните ни боклуци расте застрашително, пише GreenTech.bg. В САЩ и други развити страни хората всяка година изхвърлят толкова много стара електроника, колкото нова техника купуват.

В действителност САЩ оглавява класацията по отношение на е-отпадъците, генерирани на база жител, според проучването – 30 кг електронни отпадъци на човек на година, всяка година.

За съжаление, темповете на е-замърсяване не показват признаци на забавяне, особено предвид спада на производството на електроника. В доклада се посочва, че дори продукти като телевизори, които семействата си пазят в продължение на десетилетия, преди да изхвърлят, вече страдат от скъсен жизнен цикъл.

Комбинираният ефект от наводняването на пазара с нова електроника и по-бързото обновяване на техниката в дома засилва проблема – генерират се повече е-отпадъци. Въз основа на сегашните тенденции изследването прогнозира, че глобалните обеми на е-отпадъците ще скочат с една трета през следващите четири години: става дума за годишен обем от 65 400 милиона тона – тегло, равно на 11 пъти теглото на голямата пирамида в Гиза.

Не стига това, но се оказва, че все повече и повече неща – хладилници, играчки, домакински уреди и принадлежности – стават компютризирани. Това са по-малко очевидните форми на е-отпадъци, които ще се озоват на депото.

Лесно е да се направи връзката между гигантски CRT монитор и електронни отпадъци, но е по-трудно да се направи връзка межди пеещите поздравителни картички и е-отпадъците. Никой не се замисля да ги изхвърли, но и те са си е-отпадък.

Коментар