Замърсяването от Китай вече достига САЩ

Пекин може да се окаже източник на допълнителните дни със смог в далечен Лос Анджелис

Пекин може да се окаже източник на допълнителните дни със смог в далечен Лос Анджелис

Силното замърсяване на въздуха в Китай е прекосило Тихия океан и вече достига Съединените щати. Ново проучване обяснява невероятните 25% сулфатно замърсяване по протежение на западното крайбрежие на САЩ с изгарянето на изкопаеми горива в Китай.

Китай вече е печално известен с гъстия смог в големи градове като Пекин, но страната може би е източник на допълнителните дни със смог в далечен Лос Анджелис, пише GreenTech.bg. Сулфатът, който индуцира киселинни дъждове, е страничен продукт от изгарянето на изкопаеми горива в Китай и вече се сочи като „сътрудник” на азотния оксид и въглеродния монооксид в смога, който витае над Лос Анджелис, наред със саждите.

Всички тези замърсители са свързани с развитието на рак, емфизема и сърдечни заболявания. Говори се, че тези отрови отиват в САЩ, носени от силни ветрове, които могат да пренасят химикалите над по-голямата част от Тихия океан.

Някои експерти смятат, че не бива за проблема да се вини само Китай, а по-скоро цялата глобална жажда за евтино изработени продукти, които се изнасят от страната. Учените са изчислили, че една трета от тези замърсители идва от продукти, произведени за износ, като една пета от тях отива право в Съединените щати.

Коментар