Наночастици подобряват прозрачните HUD екрани

Технологията на MIT генерира изображение на самата прозрачна основа и се отличава с широк ъгъл на видимост

Технологията на MIT генерира изображение на самата прозрачна основа и се отличава с широк ъгъл на видимост

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработват прозрачен дисплей, който може да се ползва като интерактивно стъкло на автомобил, за очила с допълнена реалност и в други приложения.

Новата технология се базира на т.нар. Heads-Up Display (HUD) и е описана в последния брой на специализираното издание Nature Communications. Изследователите твърдят, че тяхната разработка може да открие нова ера в технологиите за показване на информация и реклама на прозрачни повърхности.

Първоначално създадени за военни цели, HUD дисплеите започват бързо да проникват в потребителския сектор – в частност, автомобилите и компютрите. Въпреки своята привлекателност, HUD все още не се използва по възможно най-пълноценния начин, тъй като технологията има някои ограничения.

По данни на анализаторската компания MarketsAndMarkets, пазарът на HUD през 2012 година възлиза на 992 милиона долара. Очаква се новата разработка на MIT да увеличи значително приходите в сегмента.

Ключова особеност на технологията е използването на тънък слой от сребърни наночастици с диаметър 60 нм. При светлинни вълни с определена дължина се наблюдава много висока степен на поглъщане на светлината, докато при други дължини светлината се пропуска. Сребърните наночастици светят със синьо, създавайки ярко изображение.

Освен това наночастиците могат да съдържат различни примеси, например силиций, с помощта на които се управляват поглъщащите и разсейващите свойства на материала. Подобна система позволява проектиране с помощта на светодиодни източници на изображения с висока яркост и острота, сравними с лазерните им аналози, при това на сравнително ниска цена.

За разлика от повечето съвременни HUD дисплеи, които използват огледало или разделител на лъчи за проектиране на изображения директно в очите и имат ограничен зрителен ъгъл, технологията на MIT генерира изображение на самата прозрачна основа и освен това се отличава с широк ъгъл на видимост.

Алтернативата са дисплеи, при които цялата електроника е интегрирана непосредствено в стъклото, но те са много скъпи и имат ограничена прозрачност. За разлика от тях, дисплеите с наночастици, вградени в прозрачния материал, които улавят само вълни с определена дължина и пропускат останалите, създават силен ефект на прозрачност.

Учените от MIT се надяват, че тяхната технология може да се използва не само в традиционни приложения, каквито са автомобилите и авиацията, но и да даде тласък на развитието на носимата електроника и прозрачните дисплеи прозорци.

Коментар