Руската Luxoft ще наеме 400 души в България

Разработчикът на софтуер по поръчка и аутсорсинг на ИТ услуги Luxoft ще открие офис в София на 1 март тази година

Разработчикът на софтуер по поръчка и аутсорсинг на ИТ услуги Luxoft ще открие офис в София на 1 март тази година

Luxoft, един от големите играчи в разработката на софтуер по поръчка и аутсорсинг на ИТ услуги, открива офис в България. През първите две години компанията планира да наеме 400 специалисти, съобщиха руски медии.

Първоначално, офисът на Luxoft в София ще работи с клиенти от финансовия сектор, а по-късно ще разшири сферата си на дейност, става ясно от изявление на неин представител пред CNews.ru.

Luxoft влиза в състава на мощната група от компании IBS и към момента разполага с 20 представителства в различни държави. Новият офис в София ще заработи от 1 март 2014 г. с около двайсет служители. Екипът ще се разширява с по няколко десетки души месечно, твърди Евгений Кутилов – мениджър в групата IBS.

Откриването на офис в България е част от плана на Luxoft за експанзия в Централна и Източна Европа и разширяване на глобалния й модел за предоставяне на услуги. За клиентите от Западна Европа е важна географската близост до местата, където се разработват продуктите, посочва Кутилов.

„Така нареченият „nearshoring” е предпочитан по редица причини: липса на разлика във времето, възможност за личен контакт с ключови хора, културни особености, сходни законови регулации, по-малко проблеми с езика и визите”, допълва представителят на IBS.

Нивото на инженерно образование в Източна Европа в съчетание с европейската бизнес култура позволяват предоставяне оттук на услуги по разработка с много високо качество и с голяма добавена стойност. В този смисъл, източноевропейските инженери са уникален ресурс за Luxoft, а Централна и Източна Европа – ключов регион за развитие, подчертава Кутилов.

Цената на специалистите в България е съпоставима с тази в съседните страни като Румъния и Украйна, допълва мениджърът от IBS. В момента Luxoft оперира в 13 страни по света. Освен в Русия компанията има офиси в Киев, Букурещ, Лондон, Франкфурт, Ню Йорк, Хо Ши Мин и други градове по света.

Коментари по темата: „Руската Luxoft ще наеме 400 души в България”

добавете коментар...

  1. Крис

    Петре, булшитърите ги познавам с един поглед и един въпрос. Ясно е че има подбивачи на пазара, но те са за фирми които по принцип са си булшитъри. Така че не се притеснявай ако си човек с опит и знания, защото с опит и нензание има 1 тон “отчаяни ИТ-та”.

  2. До Петър

    Според мен си откровен идиот 🙂

  3. бат Илия

    И какво излезе сега, търсенето на ИТ специалисти трябва да спре, защото Петър смята, че това обезценява високо квалифицирания труд. Малко странна логика.

  4. Петър

    До аз-а наясно съм с опит от 10 години в ИТ на различни нива в иерархията – запознат много добре какво се случва у нас всичките мизерии с криене на заплати и затваряне на очи. Има и винаги ще има хора, които ще се съгласяват да работят на ниски заплати несъответсващи на професионални умения и квалификация. Това напротив подбива и обезценява високо квалифицирания труд.

    Не смятай, че са залетяли да подкупват неизгодно скъпите ИТ специалисти вече наети от други фирми в БГ. Те са тук за евтин средно квалифициран персонал работещ и живеещ според ниските стандарти и услвия на живот в България.

    Както е почти на всякъде ще наемат малки БГ шефчета и надзиратели, а останалото просто изпълнители обикновени писачи на код.

    Те си имат своите високо квалифицирани кадри, но им са нужни голям брой евтини изпълнители, а не от една малка група от много скъпи специалисти.

  5. Аз

    Пич, ти наясно ли си колко взима един БГ програмист и каква е конкуренцията на БГ пазара? Дори в БГ те немогат да наемат 400 IT без да дават достатъчно за да откраднат тези IT от други не зле платени компании. Това само ще качи следната IT заплата. Oт какво се оплакваш??!

  6. Петър

    Колкото повече пари имат толкова повече стават алчни да си търсят евтини работници. Това че имат много не означава, че дават. Нищо ново, за да печелят ще взимат много и ще плащат нищожно малко ще ни се подиграват с нас както с индусите – най-евтината работна сила на Microsoft.

Коментар