ЕС иска да премахне монопола на ICANN

Управлението на глобалната мрежа не трябва да зависи от една единствена организация, базирана в САЩ, смята Нели Крус

Управлението на глобалната мрежа не трябва да зависи от една организация, базирана в САЩ, смята Нели Крус

Европейският съюз иска да премахне монопола на ICANN в областта на домейн имената и регулирането на интернет, стана ясно по-рано тази седмица.

Предложението за отнемане на част от правомощията на ICANN направи вицепрезидентът на Европейската комисия – Нели Крус, която отговаря за цифровите програми на ЕС.

Основна точка в документа, публикуван на сайта на Европейската комисия, е изискването за точен и разбираем график за глобализация на ICANN.

Под „глобализация” европейските експерти разбират справедливо разпределение на правомощията на ICANN между различните страни и организациите, които участват в развитието на интернет.

Всъщност, искането се свежда до предаване на права за управление на част от съществуващите домейн имена от топ ниво на европейски организации. Освен това ЕС настоява да получи пълномощия за делегиране на част от новите домейн зони.

Управлението на глобалната мрежа не трябва да зависи от една единствена организация, която се намира в Съединените щати, смятат представители на Европейската комисия.

„Интернет не се нуждае от цензура и тотален надзор. Вместо това са му нужни ясни правила, които приравняват всички участници”, смятат в Брюксел.

По-рано с подобни инициативи излязоха и страни извън ЕС, в частност Русия, Китай и Иран. Те също предложиха да бъдат ограничени и преразпределени пълномощията на ICANN, като дори внесоха пакет от мерки за разглеждане в Международния съюз по телекомуникации (ITU). Европейската комисия обаче не подкрепи предложението на Русия и нейните съмишленици.

Коментари по темата: „ЕС иска да премахне монопола на ICANN”

добавете коментар...

  1. Тони Г

    .bg Домейна би трябвало да е под контрола на държавата, но вместо това някакви частници (явно с връзки на “високо” ниво) от Регистър.бг дерат здравата за да регистрират .bg.
    Затова аз нямам и няма да регистрирам .bg. И не препоръчвам на никой да им подхранва монопола.

  2. бат Илия

    Не знам какво ще стане ако се премахне монопола на ICANN, но с монопола на .bg домейните ситуацията е плачевна. За .com домейн е средно 10 долара (15 лв средно) за година, докато за .bg последно преди около година плащах беше 68 лв. Ох, извинете.

Коментар