Атомни бомби ще ни пазят от астероиди

Атомните оръжия могат успешно да защитават Земята от опасни астероиди, смята американската космическа агенция НАСА.

На среща на НАСА и експерти от академичните среди по-рано този месец в университета Станфорд е прокарана идеята, че атомните бомби могат да бъдат използвани, за да предотвратят всяка потенциална заплаха от астероид, дори ако светът има само една седмица на разположение след предварителното предупреждение.

Съществуващият ядрен арсенал е предостатъчен, за да елиминира всеки потенциално опасен астероид. Едно единствено атомно оръжие най-вероятно ще бъде достатъчно, за да се промени траекторията на космическа скала или тя да бъде разрушена напълно, смятат експертите, цитирани от Space.com.

Този ядрен аргумент идва близо година след като град Челябинск в Русия беше ударен от 19-метов астероид. Експлозията рани около 1500 души, но най-лошото от всичко беше, че никой не видя космическата заплаха.

Системите за ранно предупреждение се оказаха неспособни ефективно да идентифицират потенциална заплаха, преди тя да удари Земята. Идеята на американските учени е атомните оръжия да се задействат само в случаи, когато има ранно предупреждение поне няколко дни преди евентуалния удар.

Предложеният двустепенен подход за унищожаване на астероиди предвижда първо създаване на кратер в скалата и след това взривяване на бомбата в кратера. По този начин ефективността на атомната бомба ще се увеличи 20 пъти, твърдят учените.

Коментари по темата: „Атомни бомби ще ни пазят от астероиди”

добавете коментар...

  1. XXXXL

    Да бе, един път, ако е до 10-20 метра в диаметър. Е ми, ако е 300-500м. в диаметър тогава, ще се наложи да се унищожат поне още няколко големи отломки, както при Челябинският астероид. Кой, ще има време да копае кратери силно казано. То по добре е бързо да се построят бази на Луната от всички, и там да има стартови площадки за ракетите, а и трябва да се изпратят автоматични апарати с ракети, около другите планети, които автоматично да засичат траекториите на метеорити, астероиди, и не дай Боже комета….. по натам. Проблем ли, ще е тези автоматични апарати да могат да разпознават дали потенциалните цели не се използват, като средство за транспорт от някои други……. То по принцип трябва да се внимава най много, когато те идват от към страна на Слънцето, но изненада може да се получи отвсякъде…….

Коментар