Подготвят „клауд” революция в мобилните мрежи

Новата технология предвижда замяна на големите антени с множество малки и антени от типа pWave

Новата технология предвижда замяна на големите антени с множество малки антени от типа pWave

Предприемач от бизнеса с клауд игри има идея как да подобри кардинално качеството на мобилните връзки, в частност на места, където се струпват много потребители.

Стив Пърлман, създател на поточната геймърска услуга OnLive, лансира нов тип антена pWave, която създава миниатюрен безжичен облак около устройството.

Подобен подход решава проблема с претоварването на каналите на места като центровете на големите градове или на стадиони, където едновременно много хора ползват мобилна услуга.

Пърлман нарича своя облак pCell. Проектът се движи от неговата компания Artemis, която не крие амбицията си да преобрази безжичните мрежи.

В момента мобилните мрежи използват големи и скъпи съоръжения, към които се включват огромен брой клиенти. Заради смущения от други подобни антени и големия брой включени устройства, качеството и скоростта на връзките в гъстонаселени райони може рядко да падне.

Новата технология на Пърлман предвижда замяна на големите антени с множество малки и опростени антени от типа pWave, които ще се инсталират повсеместно в градовете. Тези антени могат да обединяват припокриващите се сигнали от други антени, за да избегнат смущенията и да осигурят максимално качествена връзка.

Важно свойство на pWave е съвместимостта със съществуващите стандарти и мобилни диапазони на LTE, така че притежателите на модерни смартфони ще можат да се възползват от предимствата на технологията, съобщи Ню Йорк Таймс.

При използване на специални адаптери pCell, монтирани в смартфоните, качеството на връзката допълнително може да се подобри. Разработчикът твърди, че няма принципни трудности за интегриране на подобни адаптери в мобилните устройства.

Стив Пърлман демонстрира новата технология в безжичния спектър 10 MHz, който е доста ограничен в сравнение с обикновено използвания от операторите, за да предаде поточно множество видеоклипове 1080p и два потока с резолюция 4K от няколко точки с LTЕ достъп в една стая.

По неговите думи, при обикновената мрежова структура това е просто невъзможно, независимо колко добра е мрежата – смущенията и претоварването на канала няма да позволят подобно предаване.

В друг експеримент в спектъра 5 MHz са предадени поточно осем HD клипа от YouTube и Vimeo на осем различни смартфона iPhone, разположени един до друг. Тестът обаче е проведен в затворено помещение в обхвата на антени pWave, а не в реална среда.

Artemis ще демонстрира публично технологията си в Ню Йорк. Внедряването на pWave обаче ще изисква немалки инвестиции от операторите. Verizon потвърди, че е запознат с технологията, но не коментира евентуалното й приложение в мрежата си.

Бившият изпълнителен директор на Apple Джон Скъли, който основа оператора Metro PCS (сега част от T-Mobile), смята, че pCell има потенциал да промени баланса на силите в телекомуникационната индустрия.

Artemis планира тази година мащабни тестове на технологията в Сан Франциско. Компанията обещава, че антените й ще бъдат готови за пазара още в края на 2014 г., а монтирането им в САЩ, Европа и Азия ще започне през 2015 г.

Коментар