VoteFront обещава онлайн демокрация

Проектът VoteFront е отворен за публично финансиране в Indiegogo

Проектът VoteFront е отворен за публично финансиране в Indiegogo

Нов български проект в платформата за групово финансиране Indiegogo обещава да пренесе демокрацията на следващото ниво, като използва онлайн технологии.

Демокрацията произхожда от древна Гърция, където всички граждани са имали правото да гласуват и по този начин са вземани решенията, които засягат обществото. Днес светът работи със система, наречена представителна демокрация – гражданите гласуват за някой друг, който представлява техните интереси в управлението и взема решения вместо тях. Но дали наистина политиците вземат решения на базата на желанието на своя електорат?

Нов български онлайн проект VoteFront, представен на международната платформа за групово финансиране Indiegogo, цели да промени начина, по който мислим за демокрацията днес. Платформата се възползва от факта, че 77% от хората в развитите страни имат достъп до интернет, а тази цифра ще продължава да расте бързо и през следващите години. Това дава шанс на света да пренесе демокрацията на следващото ниво – където всички хора имат правото да гласуват.

Целта на VoteFront е да даде повече власт в ръцете на хората и да покаже на политиците какво наистина желае обществото

Целта на VoteFront е да даде повече власт в ръцете на хората и да покаже на политиците какво наистина желае обществото

По своята същност, VoteFront е първата международна платформа за онлайн демокрация, където всички хора могат да гласуват директно по въпросите, които ги засягат. Целта на VoteFront е да даде повече власт в ръцете на хората и да покаже на политиците какво наистина желае обществото.

Принципът на работа на VoteFront е прост – хората публикуват на платформата определени проблеми за гласуване, за които мислят, че са важни за техния район, нация или дори за целия свят, и след това всички останали гласуват и изразяват мнението си по поставения въпрос. Ако смятат, че проблемът е важен, хората могат да го споделят и да поканят други да участват в процеса.

В допълнение, VoteFront представя и концепцията за глобална демокрация – идея, която не съществува в работещ вариант до този момент. Платформата позволява на хора от целия свят без оглед на тяхната националност, раса или религия да гласуват за проблеми, които засягат цялата планета.

Проектът е в процес на разработка и в момента е отворен за публично финансиране в Indiegogo. Кампанията цели да привлече 650 000 долара, като до края й остават 55 дни.

Коментар