В Япония: AI може да срине демокрацията и да предизвика войни

Японско обединение чертае бъдеще на множество AI, които се контролират взаимно
(снимка: CC0 Public Domain)

Японският телекомуникационен гигант NTT издаде апокалиптично предупреждение за предстоящите опасности от изкуствения интелект. AI може да срине демокрацията и да предизвика войни, алармира NTT и призовава за създаване на екосистема, в която AI държи под контрол други AI системи, както и за много повече регулиране.

„Ако генеративният AI бъде оставен без контрол, доверието в обществото като цяло може да бъде увредено, тъй като хората започват да изпитват недоверие един към друг и се губят стимулите за гарантиране на автентичност и надеждност”, твърди японският телеком в съвместно предложение с медийния издател Yomiuri Shibmun.

„Има опасения, че в най-лошия сценарий демокрацията и социалният ред могат да се сринат, което да доведе до войни”, твърдят двете организации, цитирани в публикация на The Register.

NTT и Yomiuri Shimbun започнаха съвместно проучване за идеалното управление на генеративния AI през есента на 2023 г. Компаниите се обидиха от липсата на точност, присъща на технологията. Те предупредиха, че това представлява повишена опасност, тъй като повечето хора с достъп до интернет имат и достъп до AI.

Съвместният документ признава, че духът вече е изпуснат от бутилката и премахването на генеративния AI в този момент би довело до спад на производителността.  Когато генеративният AI навлезе във фазата на иновации, ще станат необходими регулации, за да се гарантират основополагащи стълбове на обществото като избори и сигурност.

Предложените разпоредби включват задължително обучение за учениците относно предимствата и недостатъците на AI, актуализации на защитата на интелектуалната собственост (включително авторското право) и етикетиране на оригиналното съдържание.

NTT и Yomiuri Shimbun признават, че за разлика от ЕС, Япония няма стратегическа и систематична политика за данни, свързана с AI. Тъй като изграждането на такава политика ще отнеме известно време, дотогава трябва да бъдат приети „меки закони”, които „предлагат подход на съвместно регулиране, който идентифицира заинтересованите страни”.

Документът предполага наличието на множество AI, които се контролират взаимно, така че потребителите да могат да правят кръстосани препратки към резултатите и да избягват зависимостта от един конкретен генеративен AI продукт.

Цялостното възприемане на генеративния AI от NTT е рядък израз на съмнение относно технологията от самата технологична индустрия. Повечето големи играчи са заети да променят своите предложения, за да се възползват от AI и неговата инфраструктура.

Друг телекомуникационен гигант, Singte, наскоро „целуна пръстена” на защитника на популяризирането на AI – Дженсън Хуанг, като обяви сътрудничество с Nvidia за предоставяне на специално изградена AI инфраструктура в Югоизточна Азия.

Коментар