Бил Гейтс революционизира тоалетната

Проект, спонсориран от фондацията на Бил Гейтс, приключи със създаване на екологично чиста тоалетна. Blue Diversion Toilet е предназначена за използване в горещите страни на Африка и Азия, в които има сериозни проблеми както с чистата вода, така и с канализацията.

На практика, това е тоалетна без отпадъци, която използва минимално количество вода за сметка на авангардна система от филтри. След промиване на раковината с вода от специален барел, отпадъчните продукти преминават през разделителна система на няколко нива.

На първия етап се осъществява разделяне, при което фекалната маса става единна субстанция и се отделя от водата. След това водата постъпва в система за филтриране на няколко нива, обеззаразява се и се връща в барела, откъдето може да се използва повторно.

Автоматична система насочва остатъчния продукт в специален реактор на тоалетната, където се разделя и опакова в пластмасова капсула, способна да обслужи няколко десетки души.

Blue Diversion разполага с пет такива капсули. След един цикъл капсулата се изважда и почиства. Остатъчният продукт може да се използва за наторяване на почвата в селскостопанските райони.

Човешката урина също минава през система на филтриране и отделяне от водата. След това се изпарява в реактора и превръща в твърдо вещество, което се насочва към камерата за отпадъци.

Коментари по темата: „Бил Гейтс революционизира тоалетната”

добавете коментар...

  1. Новият свят

    А защо просто не изстрелваме фекалните капсули в стационарна орбита, като щит срещу враждебно настроени извънземни. А след като поотмине въздействието им за отблъскване на “враговете” в орбита, автоматично да се насочват по фекален космически коридор в посока към Марс, където новите земляни-заселници да ги получават във вид на екобрикети, които според моментните нужди да им служат за строителен материал, за отопление на твърдо гориво или за наторяване на марсианската целина. 🙂

  2. byba

    Проект, спонсориран от фондацията на Бил Гейтс, приключи със създаване на екологично чиста тоалетна. Blue Diversion Toilet е предназначена за използване в горещите и бедни страни на Африка и Азия, в които има сериозни проблеми както с чистата вода, така и с канализацията и гладът.
    Вяка тоалетна, ще има интернет свързаност и ще бъде под управлението на операционната Windows 8.1 и ще получава обновленията си безплатно от централният сървър на корпорацията Microsoft.
    Такива автоматизирани тоалетни ще се поставят и във всички страни от Г-8, където остатъчният продукт, ще се опакова в пластмасови капсули, които ще се съхраняват и продават на преференциални цени, за бедстващите страни от третия свят, По този начин филантропи като г-н Бил Гейтс ще се справят веднъж за винаги с продоволственият проблем на най-бедните страни.
    По нататъчните планове на филантропа, включват изграждането на тръбопроводи към третия свят. А проблема с тяхното обезопасяване, от евентуални терористични атаки ще бъдат поети изцяло от силите на ООН.

  3. Програмиста

    Да ще е супер да се сложи в еко-тоалетните много нашумялата и желана от всички система Windows 8.1 Следващия етап ще бъде проект как хората да си ядат собствените отпадъци.

    По-следващия проект вече не е шега, а сериозно как да се решат световните проблеми, чрез намаляване на населението на Земята до максимум 2 милиарда човека.

    NASA също е правила проучване за предстоящ колапс и световна криза – пренаселване, …, огромни количества фекална маса.

    За последното аз съм в подкрепа на Били и на NASA – по хуманен начин просто да се ограничи размножаването на хората и фекалната маса породена от тях. Ще се постигне баланс в екология, ресурси и фекални маси. Това е бъдещото в противен случай става екологична катастрофа и ще мрем в собствените си фекали.

  4. незнайко

    “С парите на милиардера е създадена уникална еко-тоалетна”

    А съвсем спокойно е можел да вложи тези пари в маркетингови проекти, за да печели още повече. Процеса – от идея до реализация, рядко е по силите на обикновен човек, поради най различни причини и условия за успех.

  5. (o:

    Да, както винаги, тоя с парите бил направил откритието, без него никой нищо, и никога нямаше да може да направи.

    Не знам защо въобще ни трябват учени, инженери. Да станем всички банкери. И като хванем да спонсорираме наляво-надясно, всякакви проекти, направо ще преоткрием вселената …

Коментар