Facebook ще разпознава лица като човек

DeepFace прави 3D карта на лицето, превръща я в плосък модел и след това филтрира по цвят, за да открие уникалните черти

DeepFace прави 3D карта на лицето, превръща я в плосък модел и след това филтрира по цвят, за да открие уникалните черти

Не е тайна, че от години Facebook работи върху технологии за разпознаване на лица, за да разбере как да маркира автоматично потребителите в снимки. Изглежда, че изследванията на компанията са достигнали нов връх – или точка, в която технологията се приближава до производителност от „човешко ниво”.

Това означава, че алгоритъмът на компанията вече е усъвършенстван до степен, при която може да идентифицира някого по снимката му по-добре, отколкото това би направил човек.

Наречен DeepFace, софтуерът за разпознаване на лица прави 3D карта на чертите на лицето и я превръща в плосък модел. След това започва да филтрира резултата по цвят, за да идентифицира различните лицеви елементи, които правят хората уникални.

Според информация от Facebook, по време на теста DeepFace дава правилен отговор в 97,25% от случаите, когато от него се иска да познае дали двама души на две съседни изображения всъщност са едно и също лице или не. На същия тест хората отговарят правилно в 97,5% от случаите – този резултат подкрепя твърдението на Facebook, че DeepFace достига производителност на „човешко ниво”.

Софтуерът вероятно ще бъде интегриран в социалната мрежа след няколко месеца и със сигурност ще повдигне много въпроси сред защитниците на личната неприкосновеност, както и всяка друга технология за разпознаване на лица.

Във Facebook си дават сметка за настроенията срещу подобна иновация, която ще засегне милиардна аудитория. Извън всякакво съмнение, компанията ще регламентира използването на DeepFace, така че да избегне неприятности с правозащитниците.

Коментари по темата: „Facebook ще разпознава лица като човек”

добавете коментар...

  1. баба ти

    Да… той е в ролята на пришалеца, но е малко известен факт

  2. Saevar

    този от снимката по горе ми е познат … не играе ли във филма Извънземното или се бъркам 🙂 ?

Коментар