Google добавя бизнес функции в Android

Google разработва специални функции в Android за бизнес потребители

Google разработва специални функции в Android за бизнес потребители

Въпреки че е най-разпространената в света мобилна операционна система с дял от 80% при смартфоните, Android все още не може да конкурира епълската iOS в корпоративния сегмент. Ситуацията обаче може скоро да се промени.

Google разработва специални функции в Android за бизнес потребители, твърди The Information. Става въпрос за възможности за съхранение на конфиденциална информация непосредствено в чипа, надеждно кодиране на данни и корпоративни приложения, изискващи допълнителна проверка за истинност – например чрез пръстови отпечатъци.

Освен това Google ще предостави на разработчиците нов приложен програмен интерфейс API за отдалечено управление на мобилни устройства и приложения. Подобна технология ще позволи на компаниите бързо да изтриват секретна информация, съхранявана в паметта на смартфоните и таблетите на служителите. В допълнение, корпоративните приложения ще преминават през по-строг контрол.

Очаква се обновлението за Android да бъде представено на юнската конференция за разработчици Google I/O 2014 в Сан Франциско. Работата по корпоративната Android платформа се ръководи от Съндар Пичаи, вицепрезидент за направлението Android в Google.

При таблетите за корпоративна употреба Android има дял от 8,6%, по данни на Good Technology – компания за разработка на софтуер за управление на мобилни устройства. За сравнение, iPad държи 91% дял в сегмента към края на 2013 г.

При корпоративните смартфони, Android има дял от 27%, а iPhone заема 72%, според същото проучване. Наблюдава се обаче тенденция на постепенно увеличаване на дела на Android сред бизнес потребителите.

ABI Research прогнозира, че към 2018 г. приходите на производителите на корпоративни Android смартфони ще достигнат 92 млрд. долара, спрямо 54 млрд. долара през 2013 г. Лъвският пай се пада на Samsung, но и други компании, вкл. LG, се наместват в бизнес сегмента с решения за корпоративна сигурност като GATE.

Коментари по темата: „Google добавя бизнес функции в Android”

добавете коментар...

  1. :)

    Да се говори за корпоративна сигурност и Андроид е меко казано несериозно, а да се инсталира каквато и да е интересна за промишления шпионаж функционалност си е направо безотговорност. От корпоративна гледна точка Андроид би следвало да се разглежда единствено като потенциален троянски кон.

Коментар