Потребителска програма на ЕС помага срещу 5 цента

Програмата „Потребители” съдейства при разрешаване на казуси, свързани с нарушения на законите за защита на потребителите

Програмата „Потребители” съдейства при разрешаване на казуси, свързани с нарушения на законите за защита на потребителите

Програма „Потребители” на Европейския съюз помага на гражданите да се възползват изцяло от потребителските си права и да участват активно в единния пазар срещу само 5 цента. Общият бюджет за програмата за периода 2014-2020 г. е 188,8 милиона евро, съобщи Европейската комисия.

Въпреки скромния си бюджет, програмата има голямо въздействие върху потребителите. Чрез нея на потребителите във всички държави членки ще се предоставят най-различни услуги – от координиране на действия по правоприлагането и съфинансиране на европейските потребителски центрове до съдействие на националните органи при разрешаване на казуси, свързани с нарушения на законите за защита на потребителите.

Първата програма „Потребители” (2007-2013 г.) бе много резултатна. Някои от проектите, финансирани през този период, включваха действия за сътрудничество в областта на правоприлагането в целия ЕС, образователни проекти, като например Consumer Classroom, и разработване на платформата за онлайн решаване на спорове.

Новата програма „Потребители” ще продължи да надгражда въз основа на тези успехи, като ще се съсредоточи върху четири основни области:

  • единен пазар на безопасни продукти в полза на гражданите и в интерес на конкурентоспособните предприятия и търговци;
  • единен пазар, на който гражданите се представляват добре от ефективни потребителски организации, способни да отговорят на предизвикателствата на настоящата икономическа обстановка;
  • улесняване на достъпа до механизми за защита в случай на проблеми, без да е необходимо да се прибягва до съдебни процедури, които са продължителни и скъпи както за потребителите, така и за публичния сектор;
  • реално и ефективно сътрудничество между националните органи, с което да се подкрепи правоприлагането във връзка с правата на потребителите и да се предоставят съвети на потребителите.

Правителствените структури, обществените организации и националните и европейските потребителски организации също могат да кандидатстват за подкрепа от тези фондове.

Коментар