Онтотекст създава ключови компоненти на Europeana

Europeana представлява най-мащабният проект на Европейския съюз за дигитализиране на културното наследство

Europeana представлява най-мащабният проект на Европейския съюз за дигитализиране на културното наследство

Българската софтуерна компания Онтотекст е разработила три от ключовите индикатори за производителност (KPI) на европейския проект за запазване на културното наследство Europeana.

Онтотекст, част от Сирма Груп, е изградила OAI-PMH сървър, семантично хранилище за данни и SPARQL интерфейс за мащабния европейски културен проект, става ясно от бизнес плана на Europeana за 2014 година.

Europeana представлява най-мащабният проект на Европейския съюз за дигитализиране на културното наследство, включващ виртуална библиотека с разнообразно съдържание за културата на Стария континент.

Към момента Онтотекст (част от Сирма Груп) е изградила три от основните компоненти на платформата: сървър, базиран на протокола OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting), който улеснява достъпа на потребители до данните от Europeana в голям обем; семантично хранилище за данни, синхронизирано с базата на проекта; и интерфейс, базиран на SPARQL технологията, който добавя нови възможности за предоставяне на данните.

Трите компонента от инфраструктурата на Europeana обогатяват значително функциите на виртуалната библиотека, като улесняват добавянето на нова информация и създават нови форми на представяне съдържанието в базата.

Коментари по темата: „Онтотекст създава ключови компоненти на Europeana”

добавете коментар...

  1. Иван

    Някой да им спре кранчето за точене на евро пари от нашите данъци … всичко е прахосване и много шум за една пълна безсмислица!

Коментар