Безпилотно метро тръгна в Будапеща

Влаковите безпилотни композиции могат да развиват скорост до 70 км/ч

Влаковите безпилотни композиции могат да развиват скорост до 70 км/ч

Първата автоматизирана (безпилотна) линия на метро в Централна Източна Европа беше открита в Будапеща. Мотрисите с иновативна технология са доставени от френската компания „Алстом” за линия номер 4 на метрото в унгарската столица.

Жителите и гостите на Будапеща за първи път ще се возят на безпилотно метро, въпреки че метро-системата съществува от 118 години. За да свикнат пътниците с новата система, през първата година на експлоатация мотрисите ще бъдат снабдени с кабини за управление, в които ще има диспечер. След изтичане на този период, стената, която отделя кабината на машиниста от зоната за пътниците, ще бъде премахната от техниците на „Алстом”.

Влаковите композиции могат да развиват скорост до 70 км/ч и са общо пространство, което позволява на пасажерите при необходимост да преминават свободно от едната мотриса в следващата. Комфортът и сигурността на пътниците са допълнително засилени чрез вградената климатична инсталация и съвременната информационна система.

Новото метро в Будапеща е проектирано във Франция. Неговата задвижваща система е произведена в Унгария, а купетата и фактическият монтаж са направени в Катовице, Полша.

„Алстом” произвежда решения за метро в продължение на повече от 70 години. Към днешна дата, всяка четвърта метро-система в света е произведена от френската компания.

Коментар