Build 2014: Личен асистент Cortana в Windows Phone 8.1

Microsoft показа новата си мобилна платформа Windows Phone 8.1 на конференция в Сан Франциско

Microsoft показа новата си мобилна платформа Windows Phone 8.1 на конференция в Сан Франциско

Тя се казва Кортана (Cortana) и се грижи за мен и за всичко, което е важно за мен. Говори спокойно с мелодичния си женски глас. Знае кога какви задачи имам и ми ги напомня.

Cortana е личен асистент в мобилната операционна система Windows Phone 8.1, представена при откриване на Build 2014 – конференцията за разработчици на Microsoft, която се провежда в Сан Франциско. Това е отговорът на Microsoft на технологията Siri в епълската платформа iOS.

С нежен женски глас Cortana ме подсеща да свърша нещата, записани в календара ми. Напомня ми да се обадя на рождениците днес и да попитам дъщеря ми как е кученцето, което й подарих преди няколко дена. Отговаря на всичките ми въпроси и сякаш знае всичко.

Тя е „жив” личен асистент – само че дигитален – и живее не в дома ми, а в телефона ми. В моя Windows Phone смартфон. Cortana замества полето за търсене – достатъчно е да й кажеш какво търсиш. Запомня какво те интересува и ти предлага все повече предложения за помощ, когато отново прибегнеш до търсене. Самообучава се.

Cortana научава всичко важно за близките хора – досущ като жив асистент от филмите, научава имената на близките, както и взаимоотношенията с тях – кой е колега, приятел, съпруг или съпруга и и т.н. Общуването с Cortana не изисква писане – тя разпознава глас и разбира всичко.

Cortana е „жив” личен асистент – само че дигитален – и живее не в дома ни, а в телефона

Cortana е „жив” личен асистент – само че дигитален – и живее не в дома ни, а в телефона

Бързо може да отговори какво е времето в момента в София или къде наблизо има ресторант, който приема резервации по телефона. Базира се на търсещия механизъм на Bing и веднага може да отговори с мил тон дори кой отбор е надделял в мача вчера.

Като примерен офис-асистент Cortana напомня за въведените в календара ангажименти; подсеща какво имаме да правим по график според календара. Помолена на глас, Cortana моментално пуска Skype или посочената социална мрежа, като може и да добавя нови контакти в тях.

Очаквано, Cortana обра овациите на публиката и на всички, които следяха на живо предаването на мащабния форум Build 2014, след като дори отправи няколко комплимента към вицепрезидента на Microsoft – Джо Белфиори.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Build 2014: Личен асистент Cortana в Windows Phone 8.1”

добавете коментар...

  1. User

    Нали това не е задължително и принудително да го ползваме?

Коментар