РС пазарът живна покрай пенсионирането на XP

Продажбите на персонални компютри продължиха да намаляват и през първото тримесечие на 2014 г., но спадът не е толкова голям, както в предходни периоди. Това се дължи на излизането на Windows XP в пенсия – или прекратяването на поддръжката на 13-годишната ОС от страна на Microsoft.

Lenovo и Dell постигат най-високи ръстове в продажбите на РС през първото тримесечие

Lenovo и Dell постигат най-високи ръстове в продажбите на РС през първото тримесечие

Анализ на Gartner показва, че в периода януари-март са продадени 76,6 млн. персонални компютъра, което е с 1,7% по-малко спрямо същия период на миналата година. Спадът продължава вече осмо тримесечие поред, но в последните три отчетни периода се наблюдават признаци за възстановяване.

Microsoft прекрати пускането на обновления за сигурността на Windows XP и фактически се отказа от платформата, което подтикна много компании да обновят компютрите си. Търсенето на корпоративни РС нарасна значително, особено в страните от региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка). Наблюдава се и оживление в САЩ, където влиянието на таблетите върху пазара на РС отслабна.

Съживяването на РС пазара се усеща при почти всички участници. Четири от петте водещи производители са увеличили продажбите си през тримесечието, като най-голям подем бележи Lenovo – китайската компания е доставила 12,9 млн. РС, което е ръст от 10,9% на годишна база. HP бележи ръст с 4,1% до 12,2 млн. броя РС, а Dell – с 9% до 9,5 млн. броя.

Коментари по темата: „РС пазарът живна покрай пенсионирането на XP”

добавете коментар...

  1. Емко

    Защо толкова повърхностно се разсъждава? Ти щеше ли да ползваш DOS, Win 3.11, Win 95 или 98, ако до ден днешен ги поддържаха? Хайде стига глупости! Трябва да си пълен лаик, за да вярваш, че като си купиш един софтуер той няма да е зверски стар след 10 години. Да не са луди MS да хабят ресурси да поддържат остаряла технология, вместо да развиват новата? Или може би те дразни фактът, че всичко струва пари? Добро утро! Софтуерните инженери не работят даром. Няма софтуерна компания по света, която да поддържа продуктите си неограничен период от време. ———————————————————————————— Приканвам те да влезеш и в уики страницата на Убунту например и да погледнеш секцията releases, в която пише докога различните версии на операционната система са се поддържали.

  2. :)

    Да си дойдем на думата – като няма пазар, принуждаваме потребителя да си даде парите с пистолет в слепоочието…

    Гнилото на неолиберализма се долавя най-отчетливо именно в либералната липса на защита на потребителите от принудата към покупка. Дали защото стоката дефектира в деня на изтичането на гаранционния й срок, било поради злонамерени лицензионни режими или защото на някой монополист възможностите за изнудване са неограничени, потребителят е изтупван редовно и отвсякъде.

Коментар