Децата и технологиите – някои уроци се учат отново

Деца, които са усвоили сензорните екрани още на три години, имат проблем със сръчността на пръстите

Деца, които са усвоили сензорните екрани още на три години, имат проблем със сръчността на пръстите

Учители предупреждават за сериозни проблеми в развитието при деца, пристрастени към технологиите. Да прекарват часове от деня в гледане на телевизия не е най-добрият начин да изразходват образователните си години, смятат педагозите в британско проучване.

Но телевизията днес не е това, което някога е била за децата – сега повечето деца от всички възрасти имат собствен таблет. Изглежда, че урокът от прекомерното гледане на телевизия трябва да бъде повторно научен, когато става въпрос за новото поколение устройства, с които децата израстват.

Асоциацията на учителите и преподавателите (ATL) се стреми да гарантира, че родителите научават тези уроци бързо, пише The Telegraph. Установено е, че деца, които са усвоили сензорните екрани още на три години, имат проблем със сръчността на пръстите, когато трябва да играят с градивни блокчета, например.

Не само малките деца са изложени на риск. Ученици, които влизат в класните стаи, след като са прекарали по-голяма част от вечерта в игри на компютър, имат занижена или никаква концентрация. Някои студенти пък са станали толкова зависими от таблетите и смартфоните, че не могат да усвояват материала от учебниците и да боравят пълноценно с химикалка и хартия.

Наблюдават се също ефекти като наддаване на тегло, агресивно поведение и умора при деца, които прекаляват с технологичните занимания. Социалните и междуличностни умения на децата също се влошават, твърдят учители, обяснявайки как някои ученици не могат да общуват с други, докато родителите им се гордеят с тяхната способност да използват таблет или смартфон.

ATL призовава родителите да помогнат на децата си чрез ограничаване на употребата на таблети и смартфони, особено късно през нощта. Организацията подкрепя също така предложение за издаване на ръководство със съвети и насоки за учители и родители за това как най-добре да се справят с децата, пристрастени към съвременните устройства.

Цифровата технология може да се използва за добро или за лошо, а учителите могат и трябва да помогнат на учениците да направят положителния избор. В крайна сметка, поуката е, че добри са умерените навици, докато прекомерните са вредни за децата, заключават авторите на британското проучване.

Коментар