IBM създаде микроскопичен 3D принтер

Учени от IBM Research отпечатаха най-малката в света корица на списание с размери 11x14 микрона

Учени от IBM Research отпечатаха най-малката в света корица на списание с размери 11×14 микрона

Изследователи от IBM разработват технология, която може да даде нов тласък в развитието на съвременните полупроводникови продукти. Създаден е микроскопичен 3D принтер с токова висока разделителна способност, че отпечатаните с него обекти могат да се видят само с електронен микроскоп.

IBM демонстрира възможностите на устройството, отпечатвайки микроскопична корица на списание National Geographic Kids. С размери 11×14 микрона, корицата претендира за рекорд в книгата на Гинес като най-малката в света. Тя е отпечатана от полимер за 10 мин. и 40 сек.

Работният механизъм на новия 3D принтер представлява микроскопичен нож на подвижна суспензия, която може да се нагрява до 1000°С. При използване на полимер, могат да се формират структури с точност до 1 нанометър. Работата на принтера се сравнява с тази на фреза.

Потенциалът за приложение на 3D принтера е голям. С него могат да се изготвят прототипи на продукти от ново поколение, като например практически невидими оптични елементи, микроелектромеханични системи, транзистори, радиочестотни идентификатори (RFID), шаблони за формиране на наноструктури и др.

До края на годината учените от IBM Research ще започнат да използват принтера в изследвания, свързани със създаване на транзистори и материали, подобни на графен, обещават от ИТ гиганта.

Коментар