AMD обединява x86 и ARM архитектурите

„AMD е решена да предлага изчислителни решения с две лица”, заяви Рори Рийд, президент и СЕО на компанията

„AMD е решена да предлага изчислителни решения с две лица”, заяви Рори Рийд, президент и СЕО на компанията

AMD обяви в Сан Франциско пътна карта за близко- и средносрочни изчислителни решения, които обединяват най-добрите характеристики на x86 и ARM екосистемите, наричани изчислителни среди с две лица („ambidextrous computing”).

Крайъгълният камък на тази пътна карта е анонсът на лиценза на AMD за 64-битова ARM архитектура и разработката на къстомизирани високопроизводителни ядра. В бъдеще компанията ще разработва изчислителни среди със споделена, гъвкава инфраструктура за пазарите на вградени компютри, сървърни системи, сървър-клиент технологии и полу-къстомизирани решения.

„AMD е решена да предлага изчислителни решения с две лица, с които нашите клиенти ще могат да променят света”, заяви Рори Рийд, президент и СЕО на AMD. По неговите думи, AMD е „единствената компания, която може да предложи високопроизводителни, 64-битови ARM и x86 процесорни ядра в комбинация с графика от световна класа”.

Пазарът на ARM- и x86-базирани процесори се очаква да нарасне до над 85 милиарда щатски долара към 2017 г. Пътната карта на изчислителните решения с две лица на AMD включва проектът SkyBridge, ядрото K12 и ARM-базиран процесор Opteron.

Реализацията на концепцията SkyBridge се очаква да започне през 2015 г. AMD ще създаде ново семейство от 20-нанометрови APU и SoC, които ще бъдат първите в света пин-съвместими ARM и x86 процесори.

K12 е ново ARM-базирано ядро, с висока производителност и ниска консумация на енергия, което се възползва от лиценза на AMD за ARM архитектура и опита на компанията в проектиране на 64-битови процесори. Първите продукти, базирани на K12, се очакват през 2016 г.

AMD демонстрира и своя 64-битов ARM-базиран процесор Opteron от A-Серия с кодово име Seattle, работещ под Linux среда от проекта Fedora, благодарение на което фирмите могат да преминат към ARM-базирани сървъри без да интегрират напълно нови инструменти и платформи.

Коментари по темата: „AMD обединява x86 и ARM архитектурите”

добавете коментар...

  1. Охх

    “Къстъмизиран”… родна реч, омайна, сладка, що звънти навред край мен…

Коментар