Ново проучване: GSM-те увеличават с 50% риска от рак

Честата употреба на клетъчни телефони увеличава с 50% риска от развитие на тумор в околоушната жлеза (паротида), алармира ново проучване. Паротида е най-голямата слюнна жлеза у човека, разположена близо до челюстта и ухото, където обикновено се държат телефоните по време на разговор.

Годишно, от един до трима души на всеки 1000 заболяват от тумор на слюнна жлеза, според доклад в американското списание “Уши, нос и гърло”. Новите разкрития означават, че теоретичният риск от развитие на рак в главата ще се увеличи от 0,003% до 0.0045% годишно, се посочва в публикация на informationweek.com.

Тревожните данни за влиянието на клетъчните телефони

върху паротида изнесе д-р Садецки от Телавивския университет. Резултатите бяха публикувани за първи път през декември в Американското списание по епидемиология. Твърденията на епидемиоложката внесоха поредната доза объркване в дебата вредна ли е радиацията от мобилните телефони за здравето на човека.

Няколко проучвания напоследък защитават тезата, че употребата на клетъчни телефони не увеличава риска от развитие на рак, а други признават за реален такъв риск, макар и да е много малък. Така например, доклад от миналата година на “U.K. Mobile Telecommunications and Health Research Programme” отрече връзка между кратката употреба на мобилни телефони и рака на мозъка, с уговорката, че ситуацията не е толкова ясна при по-дълго излагане на клетъчната радиация.

Шведският професор Милд от Университета Оребро неотдавна предупреди, че използването на клетъчни телефони за период от над 10 години увеличава риска от рак на мозъка, особено за децата, тъй като при тях в същото време се развиват черепите им.

Преди две години Американското списание по епидемиология публикува друго шведско изследване, в което

авторите отричат да има увеличаване на риска за тумор на околоушната жлеза

в резултат на употребата на мобилни телефони. Проучването е обхванало 172 души с доброкачествени и злокачествени тумори, както и 681 души под лекарско наблюдение. Проучването на г-жа Садецки обаче е обхванало около 500 души от първата категория и 1300 от втората.

Израел е сред първите държави, в които навлезе мобилната технология, което означава, че хората там са били изложение на по-продължително облъчване от останалите, посочва Садецки. Нейното проучване открива увеличен риск от рак при честа употреба на мобилни телефони в слабо населените области, което вероятно се дължи на по-големите радиационни нива на сигнала, когато телефонът комуникира в райони с по-малко антени.

Садецки е убедена, че хората, които употребяват често своите клетъчни телефони, и децата са най-застрашени. Докторката препоръчва на потребителите винаги да използват хендсфри устройства, да държат телефоните далеч от тялото, да говорят по-кратко и по-рядко. Освен това родителите трябва да ограничават децата в употребата на мобилни телефони, заключава Садецки.

Коментар