Потвърден е най-далечният галактичен куп

JKCS 041 е най-далечният известен на астрономите галактичен куп с подобни размери

JKCS 041 е най-далечният известен на астрономите галактичен куп с подобни размери (снимка: Carnegie Institution)

Учени от института Карнеги в САЩ потвърдиха наличието на галактичен куп, отдалечен на 9,9 милиарда светлинни години от нас.

Клъстерът е известен на научната общност като JKCS 041, а негово изображение е достъпно, благодарение на космическия телескоп Хъбъл.

Според съобщение на официалния уебсайт на Карнеги, групата обхваща две галактики с все още формиращи се звезди, както и галактики, в които този процес е завършил. Първите са отбелязани със сини кръгове на изображението, а вторите са маркирани с жълти кръгове.

Андрю Нюман и неговите колеги от Карнеги смятат, че галактиките в този клъстер са на около 10 милиарда години. Оказва се, че в някои от тях образуването на нови звезди е спряло още докато са били само на 1 милиард години.

Специалистите се надяват, че чрез по-нататъшно изучаване на JKCS 041 ще получат по-добро разбиране за състава на масивните галактики и как такива структури се формират и променят във времето.

JKCS 041 е най-далечният известен галактичен куп с подобни размери. Клъстерът дава уникална възможност за изучаване на стари галактики и по-добро разбиране на произхода им, коментира Андрю Нюман. Изследователите са знаели за JKCS 041 още от 2006 г., но едва наскоро са успели да потвърдят, че структурата действително е галактичен куп, пише The Astrophysical Journal.

За да определят местоположението на тези галактики, учените ги наблюдават с помощта на няколко телескопа. Хъбъл анализира светлината, идваща от тях. „Нашите наблюдения правят този галактичен куп една от най-добре изследваните структури от ранната Вселена”, заяви Андрю Нюман в скорошно интервю.

Коментар